Često se misli da je suvozačevo sjedište u automobilu najopasnije i da će suvozač najverovatnije da pogine u slučaju nesreće

 

Dugo se smatralo da je fatalno sjedište u automobilu suvozačevo, međutim, to je odavno zastarjelo razmišljanje. Razlog je bio zato što vozač jedini aktivno sudjeluje u vožnji i zna kad će se dogoditi sudar. Nesvjesno se pripremi na to, stegne sve mišiće na tijelu. Čvrsto se primi za upravljač i instinktivno upravlja vozilom na način da spasava svoj život pokušavajući autom udariti sa stranom suvozača. Zbog toga u praksi suvozač strada.

Dilema oko bezbjednosti pojedinog mjesta u kabini automobila  stalno se seli sa prednja na zadnja sjedišta i obrnuto. Prije 40 godina vozila nisu imala puno bezbjednosne opreme, pa je putnik na zadnjem sjedištu bio manje izložen povredama jer se njegovo tijelo zaustavljalo trgajući sjedišta ispred sebe, čime se usporilo do udari u vjetrobransko staklo i tvrde dijelove kabine. Današnja vozila imaju čitav niz bezbjednosne opreme na prednjim sjedištima. Prednja sjedišta su u sredini vozila, naprijed je motor, a pozadi je još jedan red sjedišta.

Pri prevrtanju vozilo obično prvo udara prednjim krajem u jarak ili kanal pored kolovoza. Taj udarac nije jako opasan, otvore se prednji i bočni vazdušni jastuci, putnici polete prema naprijed, a pojasevi se istegnu. Nakon toga slijedi najgori udarac za putnike pozadi. Zadnji kraj krova udara u zemlju sa suprotnim krajem od početnog prednjeg udarca. Putnici na zadnjim sjedištima sa istegnutim pojasevima udaraju glavama u krov i u kompaktnoj klasi auta nemaju puno šanse.

carVertical banner - sponsored

 

VIAS-ovo istraživanje

 

Prema istraživanju Belgijskog instituta VIAS,  ipak, najsigurnije mjesto u automobilu je na sredini zadnjeg sedišta. Uslov je da postoji pojas u tri tačke i da ga putnik u vozilu koristi. U ovom slučaju, vaše šanse za preživljavanje se povećavaju za 25 procenata u poređenju sa vašim putnicima na zadnjem sedištu.

VIAS je na kraju zaključio da je ipak vozač automobila ranjiviji od ostalih putnika.

Statistika saobraćajnih nezgoda je, nažalost, tačna. Temeljna analiza može dovesti do važnih uvida, a ovo je jedan od njih. Često se misli da je suvozač u prednjem dijelu automobila najverovatnije poginuo u nesreći (kao što smo napisali na početku teksta).

Ali belgijska organizacija za bezbjednost na putevima VIAS tvrdi da to nije slučaj. Institut VIAS ukazuje da je vozač automobila ranjiviji od ostalih putnika. Vozač je izložen 37 odsto većem riziku od smrti u saobraćajnoj nesreći nego putnik, a čak 47 odsto više od onih koji sjede na zadnjem sedištu.