Mali satelit veličine kutije CubeSat postigao je ogroman podvig — izvršio je prenos podataka iz svemira na Zemlju brzinom od 200 gigabita u sekundi

 

NASA-in TeraByte InfraRed Delivery (TBIRD) sistem izvršio je prenos podataka iz orbite do zemaljske stanice na Zemlji brzinom od 200 gigabita u sekundi, nadmašivši prethodni rekord od 100 gigabita u sekundi.

„Postizanje 100 Gbps u junu bilo je revolucionarno, a sada smo udvostručili tu brzinu prenosa podataka — ova mogućnost će promijeniti način na koji komuniciramo u svemiru“, rekla je Beth Keer, menadžer misije za TBIRD, u NASA-inom saopštenju.

Jedan od današnjih telekomunikacionih paradoksa je da su svemirske komunikacije zaglavljene u 1960-im, pa čak i u najsloženijim misijama poput slanja robotskih rovera na Mars, svemirskih letelica za ispitivanje Titanove atmosfere i „bombardovanja“ udaljenih asteroida, komunikacija se oslanja na radio opsege od 7.25 GHz do 7,75 GHz i 7,9 GHz do 8,4 GHz.

To je smiješan propusni opseg za današnje doba. Brzine variraju u zavisnosti od konfiguracije predajnika i prijemnika, ali antena od 45 cm može da postigne brzinu prenosa podataka od 10 Mbit/s, a svemirski teleskop Habl može da obradi samo oko 10 terabajta godišnje.

 

Veliki napredak u postojećim tehnologijama

 

Da bi se ovo prevazišlo, NASA i njeni komercijalni partneri razvijaju laserske alternative. U ovom slučaju, Terran Orbital-ov TeraBite InfraRed Deliveri (TBIRD) sistem, koji finansira NASA Space Communications and Navigation (SCaN) i razvijen od strane MIT Lincoln laboratorije, omogućava satelitima da prenose terabajte podataka pri svakom prolasku kroz zemaljsku stanicu. Pored toga, omogućiće veliki napredak u postojećim tehnologijama, uključujući svemirske sisteme za posmatranje Zemlje.

TBIRD je lansiran u maju 2022. godine, a u orbitu ga je odnio NASA-in satelit Pathfinder Technology Demonstrator 3 (PTD-3). CubeSat je dizajniran da testira lasersku komunikacijsku tehnologiju kao način slanja podataka na i sa Zemlje koristeći nevidljive zrake koje putuju svemirom.

Tokom svog najnovijeg testa, TBIRD je prenio podatke na NASA-inu optičku zemaljsku stanicu, usmjeravajući svoj laser precizno sa udaljenosti od 480 km prema zemaljskom prijemniku, koji se nalazi u Table Mountainu u Kaliforniji.

„Završavanje veze od 200 gigabita u sekundi je i monumentalno i rekordno“, rekao je Mark Bel, suosnivač, predsjednik i glavni izvršni direktor Terran Orbital-a.

Laserski komunikacioni sistemi pakuju podatke u oscilacije svjetlosnih talasa u laserima, kodirajući poruku u optički signal koji se prenosi do prijemnika preko infracrvenih zraka koje ljudsko oko ne može da vidi.

Ova tehnologija ima potencijal da poveća brzinu prenosa podataka, što znači da bi sateliti mogli da šalju i primaju više informacija u jednom prenosu u poređenju sa tradicionalnim radio talasima.

(IT mixer)