Pretjerano korišćenje pametnih telefona izaziva problem da demencijom i depresijom

 

Japanski ljekari otkrili su kako pretjerano korišćenje pametnih telefona i personalnih kompjutera štetno utiče na ljude. U najrizičnoj grupi su osobe starosti od 30 do 60 godina koje najviše koriste tehničke uređaje.

Kako ljekari navode, upotreba ovih uređaja izaziva premorenost mozga, što kod ljudi posljedično dovodi do razvoja demencije i depresije.

Japanski neurohirurg Ajumi Okumura je izjavio da je primećen porast slučajeva oštećenja funkcije pamćenja kod ljudi.

On je istakao da se dijagnoza demencije sve češće uspostavlja ne samo starijim osobama, već u najrizičniju grupu spadaju osobe od 30 do 60 godina, koje najviše koriste tehniku.

„Kad se poveća količina ulaznih informacija, mozak ne uspijeva da ih sve obradi i pretvara se u otpad”, prenosi izjavu Okumure portal „Nikei Stajl”.

Da bi se to spriječilo, naučnici savjetuju da se pametni telefoni ne koriste tokom rada za kompjuterom ili gledanja televizije.

Takođe nije preporučljivo korišćenje pametnih telefona u kupatilu, kao ni za vrijeme jela.

Preventivne mjere, po riječima ljekara treba još da uključuju obavezan odmor od gedžeta i skraćeno vrijeme njihovog korišćenja.

Dobar san je takođe jedan od načina da se izbjegnu nepotrebni zdravstveni problemi.

(Sputnik news)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.