Nasljednik originalnog pametnog zvučnika Google Home, sada pod markom Nest, je već u pripremi, a u medije su njegove fotografije dospjele uslijed procesa sertifikovanja u FCC-u

 

Google je svoju liniju pametnih zvučnika Google Home prošle godine preimenovao u Nest, a ove bi joj godine u asortiman trebao dodati neki novi proizvod. Originalni Google Home, se više ne može nabaviti iz njihovog webshopa, pa je jasno da mu se sprema nasljednik. Sada smo po prvi puta vidjeli i kako bi taj nasljednik trebao da izgleda. I to zahvaljujući FCC-a, američke regulatorne agencije koja sve slične proizvode mora sertifikovati prije nego stignu na tržište kao i japanske agencije iste nadležnosti.

Nepoznati novi Google-ov bežični uređaj dobio je nedavno sertifikat FCC-a. Iz Japana su procurile fotografije uređaja iste oznake iz procesa sertifikacije. Tako je potvrđeno da se radi o istom uređaju – novom pametnom zvučniku iz Nest serije s ugrađenim Google asistentom.

Dizajnerski je ovaj uređaj bliži liniji Google Home Mini (odnosno Nest Mini). Prekriven je rupičastom tkaninom, ali ne izgleda kao oblutak već ima više oblik sapuna. Kada je postavljen okomito, visok je oko 22, širok 12 centimetara. Osim plastičnog postolja sa silikonskim premazom protiv klizanja i tkanine sive boje sa svih strana. Na njemu se ističu tek Google-ov logotip, prekidač za mikrofon, i utor za napajanje, svi smješteni sa zadnje stane uređaja.

Iz dokumentacije je vidljivo da će biti opremljen Wi-Fi i Bluetooth komunikacijskim modulima, služiće za streaming zvuka, a napajaće ga vlastiti 30-vatni punjač (iako bi se očekivalo da će koristiti USB-C standard). Ako su na uređaju negdje smještene prepoznatljive 4 RGB LE-diode, to na slikama ne vidimo. Vjerojatno su ih ponovo pozicionirali ispod tkanine.

Datumu zvaničnog predstavljanja i početka prodaje se ne zna, ali sertifikovanje bi moglo značiti da su uređaji spremni za tržište vrlo brzo.

(Engadget)