Mnogi oduvijek žele da vide leteći automobil, a da li će biti i moguće pokazaće projekat Urban Aero CityHawk koji bi trebalo da bude leteći taksi na vodonik

 

Urban Aerodinamics je izbacio projekat CityHawk, električni leteći automobil. Da je taj projekat ozbiljan pokazuje i to što je kompanija potpisala ugovor s HyPoint-om o ugrađivanju vodonikovih gorivnih ćelija u leteći automobil.

Sudeći po fotografijama imaće dva rezervoara sa vodonikom i dve gorivne ćelije uz pomoć dva elektromotora koji će moći da isporuče 939 KS.

Nadalje, gorivne ćelije obećavaju da će obezbjediti „vrhunske energetske performanse“ i životni vijek od oko 20 000 sati. Kao i druga vozila na vodonik, avionu bi bilo potrebno „samo nekoliko minuta da se napuni“, a ne nekoliko sati za ponovno punjenje.

Unutrašnji rotori su nazvani „Fancraft technology“. Njihova namjena je da unaprijede stabilnost, brzinu bezbjednost i naravno kontrolu nad vozilom dok prigušuju buku.

Najveća brzina se procjenjuje na 201 km/h. Moći će iz jednog punjenja da se pređe oko 161 kilometar. To baš i nije previše daleko, ali je osmišljeno da za početak to bude neka vrsta letećeg taksija.

Ima mjesta do pet putnika. Ukoliko nešto ne pođe kako treba, postoje padobrani koji će CityHawk bezbjedno spustiti na zemlju.

Naravno, nećete ovaj leteći automobil voziti  u ovom trenutku jer je direktor kompanije rekao da neće biti spreman do kraja ove decenije.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.