Počele isporuke raketnog sistema zemlja-vazduh HQ-17AE za Vojsku Srbije

 

HQ -17AE je raketni sistem zemlja-vazduh za sve vremenske prilike, male do srednje visine, kratkog dometa. Kina je odobrila izvoz varijante HQ-17A mobilnog, protivvazdušnog sistema kratkog dometa (SHORAD) poznatog kao HQ-17AE.

Srbija je pre više od godinu i po dana sklopila ugovor o kupovini ovog sistema sa kineskom korporacijom za precizne mašine Import-Export, ili na engleskom „China Precision Machinery Import-Export Corporation“ (CPMIEC).

Tada je zaključen ugovor o nabavci tri baterije ovog PVO sistema za blisku PVO, prije svega baterija raketnog sistema PVO srednjeg i dugog dometa takođe kineske proizvodnje FK-3.

Kako Srbija nije dobila dvije baterije hibridnih sistema PVO Pancir S1M kupljene od Rusije, državni vrh je odlučio da se ova nabavka zamjeni kupovinom bliskih PVO sistema u Kini, koji su takođe na točkovima i veoma manevarski, što odgovara činjenici da takva vozila prate i vozila na točkovima PVO raketnog sistema FK-3.

Novi sistemi za blisku protivvazdušnu odbranu potrebni su prvenstveno za zaštitu čitavog odjeljenja kineskog PVO raketnog sistema FK-3 od napada aviona, helikoptera, dronova i njihovog naoružanja, krstarećih raketa i dronova kamikaza koji djeluju na sisteme protivvazdušne odbrane.

 

Ključne karakteristike

 

Kao i kod ostalih članova porodice HQ-17, 6×6 HQ-17AE, koji je razvila Druga akademija državne „China Aerospace Science and Industry Corporation“ (CASIC), namijenjen je za pružanje protivvazdušne odbrane od precizne vođene municije – kao što su krstareće rakete, vođene bombe i projektili vazduh-zemlja – kao i protiv tradicionalnijeg skupa ciljeva SHORAD od aviona, helikoptera i bespilotnih letjelica (UAV).

PVOHQ-17AE
PVO raketni sistem HK-17AE koji prati trupe na terenu. Foto: CASIC

Uz to, sistem raketa zemlja-vazduh (SAM) navodno može presresti i ono što je Global Times opisao kao „izazovnije ciljeve kao što su stelt avioni i supersonične krstareće rakete“.

Poznato je da porodica HQ-17, koja je kineski derivat ruske porodice Tor sistema SHORAD, sadrži najmanje tri verzije: varijante HQ-17 na gusjenicama i HQ-17A na točkovima kojima upravljaju Kopnene snage Narodne oslobodilačke armije (PLAGF), i izvozna varijanta na točkovima FM-2000, koja je prvi put prikazana na sajmu odbrane „Airshow China 2018“ u Zhuhai-ju.

Nejasno je da li je HQ-17AE samo nova oznaka za FM-2000, ili je to posebna varijanta koja koristi transporter, lanser i radar (TLAR) vozilo bliže zasnovano na HQ-17A TLAR dizajnu.

Razlika između HQ-17A i FM-2000 TLAR-a je mala, jer oba sistema koriste istu kupolu, ali je njihov trup osnovne platforme drugačiji.