Glasine tvrde da Microsoft priprema ponudu za kupovinu Steam-a i Counter-Strike 2 vlasnika Valve-a za 16 milijardi dolara

 

Kreator sadržaja fokusiran na gejming sferu Dior tvrdi da je čuo da Microsoft sprema ponudu od 16 milijardi dolara za kupovinu Valve Corporation.

Prema glasinama koje su se proširile društvenim medijima, Microsoft nastavlja svoju kupovinu video igrica, samo sedam mjeseci nakon što je proizvođač Xbox-a kupio Call Of Dutz programera Activision Blizzard za 59,3 milijarde funti.

Ne postoje dokazi ili pouzdani izvori iza glasina, ali one su se ionako širile poput divljih životinja – uprkos tome što za njih nije bilo istine.

DiorCS, koji tvrdi da ima „šest godina na pravnom fakultetu i sedam godina u finansijama“, pokrenuo je glasinu na X:

„Sa približno 80 milijardi dolara CCE [gotovina i gotovinski ekvivalenti], Microsoft priprema ponudu od 16 milijardi dolara za Valve. Nema zaliha, samo gotovina.“

Tvit je dobio poruku zajednice koja upozorava čitaoce da nema dokaza za ovu tvrdnju, a drugi na X mreži su takođe osudili tu glasinu.

Viši urednik u The Verge-u, Tom Voren, rekao je: „Ne mogu da vjerujem da moram ovo da kažem, ali naravno da Microsoft ne „priprema ponudu od 16 milijardi dolara za Valve.““

Kreator sadržaja Džejk Laki kaže: „Kladim se da cijel svoj CS [Counter-Strike] inventar i lijevu nogu da Valve ne prodaje Microsoft-u za 16 milijardi dolara.“

 

Ima li smisla eventualna akviozicija?

 

U svakom slučaju ova kupovina, ukoliko ima istine u ovoj glasini, imala bi smisla za Microsoft. Kompanija želi veće prisustvo na tržištu ručnih konzola, gdje Valve već ima uticaja sa svojim Steam Deck uređajem. Pored toga, kupovina bi poboljšala Microsoft-ovu zaradu u PC gejmingu.

S druge strane, postavlja se pitanje koliko akvizicija ima smisla za Valve. Steam prodavnica je ogroman izvor zarade, a neke procjene kažu da donosi 10 milijardi dolara godišnjih prihoda.

Vrijednost samog Valve-a se procenjuje na oko osam milijardi dolara, prema Forbes-u, dok je izvršni direktor i suosnivač kompenije Gejb Njuel „težak“ više od četiri milijarde.