Microsoft je u nedjelju najavio četiri milijarde evra ulaganja u razvoj data centara u Francuskoj, pridruživši se američkom gigantu Amazonu u posvećenosti tehnološkoj infrastrukturi zemlje

 

Microsoft planira da uloži četiri milijarde evra, a Amazon će u tu zemlju uložiti više od 1,2 milijarde evra i otvoriti više od 3.000 stalnih radnih mesta , saopštile su kompanije.

Najave su stigle uoči sedmog samita „Izaberite Francusku“, čiji je cilj da privuče strane investitore u zemlju. Makron će ga ugostiti u zamku Versaj u blizini Pariza.

Predsjednik Microsoft-a Bred Smit rekao je za AFP da je potez za jačanje njegove vještačke inteligencije i infrastrukture za računarstvo u oblaku najveća investicija tehnološkog giganta u Francuskoj od njegovog dolaska prije 41 godinu.

Francuska „dugogodišnja posvećenost energetskim tržištima bez ugljenika“ i njen status „kritičnog lidera“ u Evropi objašnjavaju odluku, rekao je Smit.

Novi Microsoft data centar će biti kreiran u istočnoj Francuskoj, dok će postojeće lokacije u regiji Pariza i južnom gradu Marselju biti proširene.

Investicija Amazon Web Services-a povećala bi infrastrukturu za poslovanje u oblaku u oblasti Pariza.

Amazon je uložio više od 20 milijardi evra u svoje francuske operacije od 2010. godine i zapošljava više od 22.000 stalno zaposlenih u svojim klaud i onlajn preduzećima.

„Ovi poslovi su pored 2.000 novih poslova koje smo najavili ove godine“, rekao je šef Amazona u Francuskoj Frederik Duval.

Dio investicije bio bi iskorišćen za proširenje logističke mreže.

Sve veća popularnost vještačke inteligencije (GenAI) podstiče potražnju za uslugama u oblaku, a Francuska je postala centar vještačke inteligencije sa obećavajućim startapovima kao što su Mistral i Poolside. Kompanije Meta i Google takođe već imaju istraživačke centre za vještačku inteligenciju u zemlji.