Amazon je objavio da su prihodi za četvrti kvartal nadmašili očekivanja. Tokom praznične sezone, Amazonova blagajna zabilježila je bolje rezultate nego što se prvobitno predviđalo. Tokom posljednja tri mjeseca, Amazon je ostvario prihode od 170 milijardi dolara, uz profit od 10,6 milijardi dolara, što je iznad svih prognoza.

Praznička sezona se pokazala rekordnom, beležeći rast prihoda od impresivnih 14% u odnosu na isti period prethodne godine (2022). Iako su se povećali dugovi i zabilježeno kašnjenje na kreditnim karticama, te su cijene porasle, potrošnja potrošača u Sjedinjenim Američkim Državama je porasla tokom novembra i decembra, nakon nekoliko mjeseci opadanja.

Kao i drugi trgovci, Amazon je ciljao privlačenje prazničnih kupaca putem brze dostave i popustima, uključujući i značajnu prodajnu manifestaciju za članove programa Prime održanu u oktobru. Kompanija je saopštila da je njen online maloprodajni posao ostvario prihod od 70,5 milijardi dolara tokom kvartala, što predstavlja skok od 9% u odnosu na 64,53 milijarde dolara ostvarenih u istom periodu 2022. godine.

Na konferenciji za novinare u četvrtak, glavni finansijski direktor Amazona, Brian Olsavsky, izjavio je da kompanija beleži veći broj kupovina od strane članova programa Prime koji su privučeni bržim isporukama online porudžbina. Takođe je naveo da prihod potiče od taksi koje naplaćuje od prodavaca treće strane i od reklamnog poslovanja kompanije, koje će nastaviti da raste kako tehnološki div uvodi reklame na Prime Video.

„Postoji veliko oduševljenje među oglašivačima“, rekao je Olsavsky, istovremeno napominjući da korisnici koji ne žele da reklame naruše njihovo iskustvo strimovanja mogu platiti dodatnih 2,99 dolara mesečno kako bi ih izbjegli.

U međuvremenu, segment računarskog cloud-a kompanije, AWS, zaradio je 24,2 milijarde dolara tokom posljednjeg kvartala. To predstavlja skok od 13% u prihodu u poređenju sa istim periodom 2022, ali je rast usporen u odnosu na prethodne godine.

(AP)