Ukoliko video sa YouTube-a želite isjeći i pretvoriti u GIF, dobra vijest je da vam za to nije potreban složen softver jer sada postoji mnogo načina da napravite GIF iz YouTube videa direktno u vašem pretraživaču

 

Ako želite YouTube video pretvoriti u  GIF, postoji nekoliko platformi koje su besplatne za korišćenje i ne zahtijevaju nikakvo posebno znanje. Većina ovih alata zahtijeva samo da kopirate URL YouTube videa koji želite pretvoriti u GIF.

Ako želite koristiti desktop softver kao što je Photoshop za pravljenje GIF-a, moraćete prvo da preuzmete YouTube video prije nego što počnete da pravite GIF. Međutim, ako ne želite da prolazite kroz tu muku, postoji nekoliko načina na koje možete napraviti GIF direktno u svom pretraživaču, bez potrebe da bilo šta preuzimate.

To je idealno ako radite sa laptopom sa niskim specifikacijama ili na telefonu, jer se sva obrada za pravljenje GIF-a obavlja u oblaku, a ne na vašoj mašini. Pomoću ovih platformi možete napraviti brze i zabavne GIF-ove iz YouTube videozapisa za samo nekoliko minuta.

 

File convertor online

 

Pomoću ovog online alata možete kreirati gif datoteku iz YouTube videa u tri jednostavna koraka:

Evo uputstva kako da kreirate GIF iz YouTube videa:

 • Navedite link YouTube videa
 • Odaberite vrijeme početka pomoću klizača
 • Drugi klizač vam omogućava da podesite trajanje klipa
 • Po želji odaberite brzinu videozapisa
 • Po želji možete odabrati višu ili nižu kvalitetu
 • Sada kliknite na crveno dugme i nakon kratkog vremena obrade vaše preuzimanje će početi na sljedećoj stranici!

Na stranici file-converter-online.com moguće je kreirati GIF-ove iz video zapisa besplatno i bez vodenih žigova.

Maksimalna dužina video klipa u GIF-u je 20 sekundi i može se podesiti po želji. Naravno, vaš fajl kreiran iz YouTube videa neće sadržavati vodeni žig na slici.

Da biste postigli specijalne efekte, takođe možete podesiti brzinu pri pretvaranju YouTube videa u GIF – od usporenog snimka (0,25x) do time lapsa pri dvostrukoj brzini (2x)

 

GIPHY

 

GIPHY je jedna od najpopularnijih web stranica na internetu koja vam omogućava da konvertujete video zapise sa YouTube-a i Vimeo-a u GIF-ove. Osim video zapisa, od fotografija možete napraviti i GIF-ove i naljepnice. Takođe ima niz različitih opcija za prilagođavanje vašeg GIF-a, uključujući dodavanje natpisa i drugih elemenata kako biste ga učinili baš onako kako želite.

Iako je usluga besplatna za korišćenje, ona zahtijeva od korisnika da se prijave koristeći svoj ID e-pošte.

 • Idite na GIPHY web stranicu i dodirnite dugme ‘Kreiraj’ koje se pojavljuje u gornjem desnom uglu.
 • Na stranicu koja se učitava zalijepite URL YouTube videa koji ste upravo kopirali i pritisnite enter.
 • Pojaviće se novi prozor u kojem ćete moći skratiti video i odabrati koji dio želite pretvoriti u GIF.
 • Kliknite na dugme „Continue“ i pričekajte neko vrijeme da se konverzija završi.
 • Takođe možete odabrati da se okreće normalno ili obrnuto i dodate efekte po vašem izboru.
 • Kada završite, pritisnite dugme „Continue to Upload“ ili „Download“, nakon čega će se pojaviti novi ekran gdje ćete moći dodati oznake, izvorni URL i odabrati da dodate GIF u svoju kolekciju.

Naporno ste radili na stvaranju ovog fantastičnog GIF-a, tako da je sljedeći prirodan korak da ga podijelite na društvenim mrežama kako bi svi vaši prijatelji i porodica uživali.

 

GIFit!

 

Ne želite koristiti web stranice za pravljenje GIF-a? Isprobajte GIFit!, besplatnu ekstenziju koja radi s preglednicima baziranim na Chromium-u kao što su Google Chrome i Microsoft Edge. Ovo je vjerovatno najbrži i najbolji način za kreiranje GIF-ova sa YouTube-a, ali su mogućnosti prilagođavanja prilično ograničene.

 • Nakon što preuzmete i instalirate dodatak, samo otvorite YouTube video sa kojeg želite pretvoriti GIF i vidjećete GIFit! dugme u donjem desnom uglu dugmeta preko cijelog ekrana.
 • Odaberite početnu i završnu tačku, širinu i visinu GIF-a, brzinu kadrova i kvalitet GIF-a.
 • Kada završite, dodirnite crveno GIFit! dugme, sačekajte nekoliko sekundi i dobićete opciju da preuzmete novogenerisani GIF na istom ekranu.

Google Chrome je jedini pretraživač koji podržava GIFit! Ako još niste koristili Chrome, GIFit! je odličan razlog za početak.

 

GifRun

 

Ako želite nešto izuzetno jednostavno što ne zahtijeva prijavu, biranje postavki ili postavljanje bilo čega, onda možete isprobati GifRun. Ova besplatna usluga radi preko web interfejsa i jednostavno traži od vas da zalijepite video link. Možete zalijepiti YouTube ili Vimeo link, i koristiti ga za videozapise koji se nalaze na mnogim drugim web stranicama.

 • Da biste napravili GIF, idite na Gifrun.com i zalijepite YouTube video link na gornju traku.
 • Na stranici koja se učitava, pritisnite dugme „Kreiraj GIF!“ na desnoj polovini i sačekajte neko vreme.
 • Kada završite, odaberite širinu i brzinu kadrova novogeneriranog GIF-a i prilagodite ga dodavanjem teksta i moći ćete ga preuzeti iz istog prozora.
 • Za one koji žele promijeniti brzinu i tip petlje, GifRun zahtijeva od korisnika da se registruju za besplatan nalog.

Konačni GIF će imati mali vodeni žig u donjem desnom kutu koji kaže gifrun.com, ali ako se slažete s tim i želite samo jednostavnu opciju za brzo pravljenje GIF-ova bez tehničkog znanja, ovo je savršena stranica.

(IT mixer)