Microsoft Edge uvozi otvorene Chrome kartice i druge podatke iz Google-ovog pretraživača bez dozvole, čak i ako je opcija koja omogućava da se to desi onemogućena

 

Glavni krivac što Microsoft Edge pretraživač uvozi podatake bez dozvole je funkcija u podešavanjima, koja je prisutna u nekom obliku od sredine 2022. godine. Ona omogućava Edge-u da uvozi praktično sve podatke iz Chrome-a svaki put kada se Microsoft-ov pretraživač pokrene.

Funkcija čija je svrha da pojednostavi proces prelaska korisnika Windows-a na Edge trenutno ovo radi bez dozvole. Podaci će se takođe sinhronizovati sa oblakom, pod uslovom da su korisnici prijavljeni na Microsoft nalog, što nije dobro rješenje ako ste namjeravali da Chrome i Edge koristite odvojeno.

Korisnici Windowsa, čak i oni koji nemaju naviku da koriste Edge, od prošle godine prijavljuju probleme i iznenađenja sa funkcijom uvoza. Stručnjaci su se takođe bavili pohlepnom prirodom ove funkcije i predlagali korake da se ona zaustavi (na primjer otvaranjem edge://settings/profiles/ importBrowsingData i provjerom da je funkcija isključena), ali korisnici kažu da podešavanja nisu bitna, i da se uvoz dešava bez obzira na podešavanja.

Na ovaj problem je ponovo ukazao Tom Voren iz The Verge-a, koji je rekao da je primijetio da se Edge otvara pri ponovnom pokretanju sistema u istom stanju u kojem je Chrome bio prije ponovnog pokretanja. Voren tvrdi da nije uvezao Chrome podatke u Edge niti je dao dozvolu da Edge uveze otvorene kartice iz Chrome-a. On je rekao da nikada nije uključio postavku koja omogućava uvoz podataka i da je bila isključena kada je provjerio.

Pretraga interneta otkriva da se ovo dešava velikom broju ljudi – podaci se uvoze u Edge bez dozvole. U Nekoliko postova na Reddit-u navode isto, a isto tvrde i korisnici u diskusijama na sajtu Microsoft-ove podrške.

Predlog zaposlenih u Microsoft-u i nezavisnih stručnjaka je provjera podešavanja ImportBrowsingData, kao i ručno onemogućavanje automatskog uvoza, ali čini se da ovu funkciju ništa ne isključuje.

Izvještaji da se Microsoft Edge otvara pri pokretanju, sa Chrome karticama koje su bile otvorene prije ponovnog pokretanja, izgleda da su se pojavili nakon ažuriranja za Windows 11, KB5034204, objavljenog 23. januara.

Microsoft bi mogao imati izgovor jer se u koracima za instalaciju ažuriranja pominje da će Edge „redovno unositi podatke iz drugih pregledača dostupnih na Windows uređaju“. Međutim, problem nije nov a iz Microsofta kažu da istražuju tvrdnje korisnika.

(informacija.rs)