Sastavljen za nekoliko minuta, dron „Orlan-10“ može da poleti sa bilo koje lokacije gdje je moguće ugraditi katapult

 

Dron „Orlan-10“ se već pokazao kao odličan instrument za rusku vojsku u sposobnostima prikupljanja obavještajnih podataka. Nadalje, vjeruje se da je ova bespilotna letjelica okosnica ruskog inventara dronova za misije osmatranja i izviđanja.

„Tokom borbenog dežurstva posade multifunkcionalnih kompleksa bespilotnih letjelica „Orlan-10″ obavljaju letove na taktičke dubine radi izviđanja i traženja ciljeva, daljeg prilagođavanja vatre na različite vrste naoružanja i kontrole vatrenih oštećenja objekata, osoblje i oprema ukrajinskih oružanih snaga“, navodi Ministarstvo odbrane Rusije.

Prema ministarstvu, dron može obavljati radio-izviđanje, presretati neprijateljske razgovore, pratiti položaje ukrajinskih vojnika i slati SMS poruke u kojima se od njih traži da se predaju.

Ministarstvo je takođe naglasilo da se kvalitetni obavještajni podaci mogu prikupljati iz različitih izvora. Ukoliko se detektuju radio signali ili presretnu razgovori, na lokaciju se može poslati dron opremljen kamerom radi slikovne i video dokumentacije i identifikacije neprijateljskih objekata.

Identifikovane koordinate vojnih objekata, vatrenih položaja i jakih tačaka radne snage se zatim prenose artiljerijskim jedinicama zaduženim za izvođenje udara. Mnogi snimci pokazuju evoluirajuće sposobnosti Orlana-10 i sugerišu da Rusija ima za cilj da se uključi u psihološki rat.

 

Letjelica srednjeg dometa

 

„Orlan-10“ je višenamjenska bespilotna letjelica srednjeg dometa (UAV) koju je razvila ruska firma Special Technology Center LLC u Sankt Peterburgu. UAV je u službi Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Namijenjen je za različite misije uključujući izviđanje iz vazduha, osmatranje, praćenje, potragu i spašavanje, borbenu obuku, ometanje, otkrivanje radio signala i praćenje ciljeva na teško dostupnim terenima.

Izvozna varijanta, pod nazivom Orlan-10E, bila je izložena na 19. Međunarodnom sajmu vazduhoplovstva i svemira (FIDAE) održanom u martu 2016. Rosoboroneksport je najavio svoje planove da promoviše bespilotnu letelicu Orlan-10E u inostranstvu u junu 2016. godine.

Rusija je prvi put na vježbama Kavkaz-2020 održanim u septembru 2020. rasporedila roj bespilotnih letjelica koje se sastoje od bespilotnih letjelica Orlan-10, Forpost i Eleron-3 protiv neprijateljskih snaga.

Orlan-10
Orlan-10

U maju 2022. godine, Ministarstvo odbrane Rusije predstavilo je udarne verzije bespilotnog letjelice „Orlan-10“ putem video snimka specijalne vojne operacije u Ukrajini. Unaprijeđene vojne bespilotne letjelice korišćene su za izvođenje vazdušnog izviđanja i preciznih udara na neprijateljske položaje.

Bespilotne letjelice „Orlan-10“ takođe je aktivno koristila Rusija u građanskom ratu u Siriji.

 

Dizajn i karakteristike

 

Kompleks Orlan-10 sastoji se od bespilotnih letjelica, sistema za lansiranje i oporavak, segmenta zemaljske kontrole i zamjenjivog tereta.

Bespilotna letjelica ima modularni dizajn sa konfiguracijom visokog krila, dok se njegov repni dio sastoji od repnog dijela i vertikalnog stabilizatora.

Raspon krila mu je 3,1 m, a aerodinamički trup dugačak je 2 m. Prazna težina i maksimalna težina pri poletanju UAV-a su 12,5 kg, odnosno 16,5 kg.

Bespilotna letjelica se lansira pomoću sklopivog katapulta i vraća se pomoću sistema za sletanje padobranom.

 

Korisni teret

 

Modularni dizajn bespilotne letjelice ima nekoliko izmjenjivih tereta koji omogućavaju veću fleksibilnost misije.

Nosi kameru za dnevnu svjetlost, termovizijsku kameru, video kameru i radio predajnik u žiro-stabiliziranoj komori kamere koja je postavljena ispod trupa. Kamere pružaju obavještajne podatke u realnom vremenu, 3D mape, nadzor i vazdušno izviđanje ciljeva na zemlji.

Slike, video i drugi senzorski podaci prikupljeni od strane tereta prenose se do zemaljske kontrolne stanice u realnom vremenu, preko data veze koja koristi 3G/4G celularne mreže.

„Orlan-10“ je opremljen sposobnošću elektronskog ratovanja i može razlikovati prijateljska i neprijateljska sredstva za prenošenje informacija. Može montirati odašiljače smetnji i postaviti zone za ometanje ćelija.

 

Načini upravljanja

 

Orlan-10 može izvršavati misije i u autonomnom i u režimu daljinske kontrole. Autopilot na dronu omogućava mu da radi autonomno na osnovu unaprijed definisanih tačaka. U ovom režimu, putanju leta operater može izmijeniti tokom leta.

Dronom se može daljinski upravljati preko pripadajuće zemaljske kontrolne stanice, instalirane na komandno-kontrolnom vozilu MP32M1. Razvijen od strane ruske državne Roselektronike, zemaljski segment može istovremeno kontrolisati do četiri letjelice.

U režimu daljinskog upravljanja, operater na mobilnom zemaljskom segmentu šalje komandne i kontrolne podatke dronu preko digitalne data veze.

 

Pogon i performanse

 

Orlan-10 pokreće motor sa unutrašnjim sagorijevanjem, koji pokreće propeler sa dvije lopatice postavljen u nos.

Dron može prenositi telemetrijske podatke do raspona između 120 km i 600 km od lansirne stanice i izdržati oko 18 sati. Njegova krstarenja i maksimalna brzina su 110 km/h, odnosno 150 km/h.

UAV može da leti na maksimalnoj visini od 5 km u svim vremenskim uslovima na teškim terenima. Može izdržati brzinu vjetra od 10 m/s i raditi na temperaturama u rasponu od -30°C do 40°C.