Qualcomm na Havajima najavio Snapdragon 865 i Snapdragon 765 čipsete i novi čitač otiska prsta za ugradnju ispod ekrana – 3D Sonic Max

 

Qualcomm je na početku trodnevnog samita na Havaijma, koji je počeo sinoć u 20h po našem vremenu, kao što je to IT mixer bio najavio, prezentovao nove 5G proizvode i rješenja. Zvijezde večeri bili su nove čipsete Snapdragon 865 i 765, ali na pozornici su bili i partneri koji su u fokus stavili neke svoje proizvode koji koriste Snapdragon čipsete.

Možda najvažnija vijest je da Snapdragon 865 platforma neće dolaziti s integrisanim 5G modemom, nego će proizvođači morati ugrađivati drugu generaciju Qualcommova X55 modema.

Moguće je da je razlog ove odluke cijena. Budući da sam Snapdragon 865 dolazi sa značajnim poboljšanjima po pitanju performansi, integrisanje 5G modema moglo bi značajno dignuti cijenu cijelog čipseta, što bi povećalo cijenu 5G flagship uređaja.

Zato Snapdragon 765, koji je po performansama slabiji od Snapdragona 865, dolazi s integrisanim 5G modem i zapravo je prvi takav čipset iz Qualcomma.

 

Podrška za kamere i do 200MP

 

Snapdragon 865 donosi novi AI procesor s dvostruko boljim performansama od prošlog, 25% brži grafički procesor, ISP (eng. Image Signal Processor) sposoban da obradi 2 gigapiksela u sekundi (što znači bržu obradu fotografije nakon fotografisanja i u visokim rezolucijama), podršku za 8K videa u 30 sličica u sekundi i 4K videa gdje je svaka sličica uhvaćena u 64MP.

Podrška za kamere popela se na 200MP, a podržava i ekrane sa stopom osvježavanja od 144Hz.

Snapdragon 765 podržava kamere do rezolucije 192MP, 4K snimanje videa u 60 sličica u sekundi, HDR10+ i 5. generaciju AI procesora, koji je ipak slabiji od onog na većem bratu. Sposoban je izvršiti 5 biliona operacija u sekundi (TOPS), dok je onaj na Snapdragonu 865 u stanju izvršiti 15TOPS-a.

Po pitanju druge generacije X55 modema, on će biti obavezan za ugradnju uz Snapdragon 865 procesora.

Donosi podršku za standalone i non-standalone 5G arhitekturu. Prve mreže su NSA jer se oslanjaju na 4G infrastrukturu, dok puni potencijal 5G mreže donose SA mreže koje po prirodi razvoja tehnologije dolaze nakon non-standalone.

Isto tako podržava veću propusnost kod frekvencija manjih od 6Ghz, te veći spektar sub 6Ghz pojaseva, uključujući i 600MHz kao i spektar milimetarski talasa (teoretski 30-300GHz).

 

Novi čitač otiska prsta

 

Qualcomm je takođe najavio i novi čitač otiska prsta za ugradnju ispod ekrana – 3D Sonic Max, koji dolazi s tehnologijom koja omogućuje 17 puta veću površinu prepoznavanja nego prethodna generacija (koju koristi S10, S10+, itd…) i preciznost izraženu kao 1:1.000.000, dok je kod prošle generacije bila 1:50.000.

Veličina senzora je 30mm x 20mm, a moguće je autentikovati dva prsta odjednom.

Uređaji s Qualcomm Snapdragon 865 i 765 čipsetima trebali bi početi da dolaze na tržište početkom 2020. godine.

Oppo, Motorola i Xiaomi već su najavili korišćenje Snadpragon 865 čipseta u nadolazećim uređajima, dok je HMD Global, proizvođač Nokia uređaja, na pozornici najavio pristupačni premium 5G smartfon sa Snapdragon 765 čipsetom i obećanjem podrške za globalni 5G roaming.

(Qualcomm)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.