Ransomware napadi i dalje haraju

 

Od početka 2020. godine značajno se uvećao broj ransomware napada, pa je broj incidenata sedam puta veći nego 2019. godine. Eksperti ističu da ovi napadi i dalje funkcionišu, budući da četvrtina od ukupnog broja žrtava plaća tražene sume za spašavanje podataka koje zarobi ransomware.

Ransomware napadi posljednjih godina postaju sve opasniji, budući da napadači pokušavaju da enkriptuju što veći broj poslovnih mreža, a kako bi što prije dobili tražene otkupnine u Bitkoinu. Tako samo jedan napad može da donese zaradu od nekoliko stotina hiljada, čak miliona dolara. Broj napada se uvećao i od početka pandemije, budući da veliki broj zaposlenih radi od kuće, što utiče i na bezbjednosne protokole. Problem nije samo u povećanom broju napada, već i u tome što taktike konstantno evoluiraju, te stare verzije ransomwarea brzo nestaju, a kako bi ustupile mesto novim, nepoznatim varijantama o kojima bezbjednosni eksperti ne znaju ništa.

 

Prosječan iznos otkupnine koju plaćaju kompanije kreće se oko milion dolara

 

Veliki broj kompanija koje postanu žrtve nekog ransomware napada bira da plati otkupnine, budući da veruju da druge opcije ne postoje, a prosečna otkupnina se kreće oko cifre od milion dolara. Iako se žrtvama preporučuje da ne plaćaju otkup, mnogi u tome vide jedini spas. Uspješni napadi ohrabruju hakerske grupe, a uplaćene sume omogućavaju da se strategije razvijaju dalje, što vodi ka naprednijim i opasnijim kampanjama.

Da bi se napadi izbjegli neophodno je da se sistemi redovno ažuriraju, te da se primjenjuju bezbjednosne zakrpe, budući da hakeri nakon toga ne mogu da zloupotrebljavaju poznate ranjivosti. Žrtve tek nakon napada i plaćanja traženih suma shvataju opasnosti od ransomewarea, pa se sistemi onda ažuriraju. U tom trenutku je već kasno, ali je i to nešto, budući da ima i onih koji i nakon napada funkcionišu po principu „teško da će ponovo izabrati baš nas“.

(PCpress via ZDNet)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.