Borba protiv ilegalnih IPTV servisa u Evropi ne jenjava, a nove vijesti dolaze iz Austrije i Nemačke.

Tamo je, ranije ove godine, razbijen lanac grupe koja je piratizovala sadržaj, a koja je radila od 2016. godine, dekriptujući signale različitih TV kuća i streaming servisa, i ilegalno prosljeđujući njihov sadržaj svojim brojnim pretplatnicima.

Nakon prijave jedne medijske kuće, otvorena je bila velika istraga, a potom obavljena i koordinisana racija u više regiona u ove dvije zemlje.

Uhapšeno je dvadeset osumnjičenih „pirata“, navodno turske nacionalnosti, koji su organizovali cijelu operaciju i osnovali mrežu preprodavaca svojih ilegalnih IPTV pretplata. Policija je zaplijenila veliku količinu hardvera za piratski streaming, 1,6 miliona evra na 60 bankovnih računa, kao i jedan Audi A7.

Procjenjuje se da je samo tokom protekle tri godine ovaj „posao“ grupi donio više od 11 miliona evra prihoda, a oni su novac potom ulagali u nekretnine i razne kompanije kako bi pokušali da ga „operu“.

Mreža je navodno imala najmanje 15 preprodavaca u Austriji, koji su opsluživali između 300 i 2.500 klijenata svakog mjeseca, a pretplata je koštala 10 evra mjesečno.

Nakon gotovo sedam mjeseci provedenih u pritvoru, grupa je priznala krivicu po više tačaka optužnice. Biće osuđeni za prevaru, pranje novca i kršenje autorskih prava, a prema austrijskom zakonu svako od njih mogao bi iza rešetaka da proverde do deset godina.

Sličan proces se vodi i u Njemačkoj, gde bi kazne mogle biti i značajno strože, prenosi Bug.hr