Razer je na ovogodišnjem CES sajmu predstavio kompaktni gejming računar – Tomahawk N1 koji se temelji na Intelovom NUC 9 Extreme Compute Elementu

 

Razer je na ovogodišnji CES 2020 sajam donio i jedan kompaktni, 10-litreni, računar – Tomahawk N1. Radi se o gejmerski računar temeljen na Intelovom NUC 9 Extreme Compute Elementu koji bi se u prvoj polovini godine trebalo da pojavi na tržištu.

Kućište računara je SFF formata i načinjeno je od kombinacije aluminijuma i temperiranog stakla. Ostakljene su dvije bočne stranice kako bi se omogućio uvid u unutrašnjost i na ugrađene komponente, posebno na grafičku karticu koja se ugrađuje okomito pa su svi detalji na njoj dobro vidljivi.

Na dnu kućišta nalazi se posebna matična ploča na koju se spajaju ostale komponente, s tim da se procesor, memorija i SSD-ovi nalaze na zasebnoj PCIe kartici.

Na prvu bi se reklo kako se radi o nekakvoj nano grafičkoj kartici, sve dok se malo bolje ne pogleda zadnja strana uređaja, gdje se nalaze dobro nam poznati portovi koji inače nisu dio grafičkih kartica, a to su USB, Thunderbolt 3, LAN i drugi portovi.

Pročitajte još: Mars mini računari od ASRock-a

Razer će u ponudi imati više modela, zaključno s modelom koji će se temeljiti na Core i9-9980HK procesoru, koji će imati 64 GB RAM-a (DDR4) i Nvidijinu GeForce RTX 2080 Super grafičku karticu.

Prilikom nabavke moraće se dobro razmotriti koji se procesor želi nabaviti, jer ga poslije nije moguće zamijeniti iz razloga što je zalemljen na PCB. Memoriju, grafiku i SSD-ove moguće je naknadno mijenjati prema volji.

Zahvaljujući modularnom dizajnu za ugradnju komponenti nije potreban alat, kao ni za rastavljanje kućišta, a kada se jednom ugrade sve komponente nema vidljivih kablova u kućištu što svakako pozitivno utiče na ukupni vizuelni utisak.

Cijena po kojoj će se prodavati kad stigne na tržište za sad nije poznata, ali je sigurno da neće biti niska.

Naime, Intelov NUC s Core i5 procesorom će koštati oko 1.000 USD, a još na cijenu treba dodati i cijenu komponenti koje će ugraditi Razer. Procjenjuje se da bi početna cijena za Tomahawk N1 mogla biti oko 2.300 USD.

(Bug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.