Android igraće konzole nikada se nisu skinule, tako da za sada Android igra ostaje stvar samo telefona. Novi telefon kompanije Nubia, Red Magic 5S, koji će sutra biti predstavljen, možda je u srcu gaming telefon, ali ima i ambicije konzole putem koje ćete vaše igre prenijeti direktno na televizor.

Korištenjem bežične veze s malom latencijom / kašnjenjm Red Magic 5S moći će strimati igru ​​na televizor, dok će na svom ekranu prikazati kontroler. Nubia tim pripremio je šest različitih kontrolera koji se podudaraju sa različitim stilovima igre. Takođe će postojati opsežne mogućnosti prilagođavanja tako da možete kreirati vlastiti izgled kontrolera onako kako vama odgovara.

U poruci o toj karakteristici navodi se da će podržavati i 4K i 144 Hz. Nije jasno da li su mislili simultano – najnoviji HDMI 2.1 bi to mogao izgurati, ali će vam u svakom slučaju trebati televizor nove generacije.

Jasno je da će biti uključen nekakav prijemnik, koji će se zakačiti na televizor i biti povezan s telefonom putem bežične veze (WiGig, možda bi Chromecast i slično bilo prespor). Sutra ćemo saznati više detalja detalje.

Ekran telefona ima brzinu osvježavanja od 240 Hz, tako da može brzo reagovati na korisnikov unos. Dugme na ivici telefona još su brži sa prilagođenim hardverom koji je omogućio brzinu odziva od 320 Hz.

 

GPU na višem taktu

 

Jasno je da Adreno 650 nema dovoljno snage za obradu 4K igara na 144 Hz – čak bi se i Nvidia RTX 2080 morao dobro oznojiti. Skaliranje je ipak opcija, a AMD je pokazao da čak i jednostavno rješenje može biti prilično učinkovito (čak i bez fantastičnih „AI“ i „DLSS“).

Znamo da će Red Magic 5S ekran raditi na 144Hz, iako će vjerovatno biti 1080p + panel sličan ili identičan onome na Red Magic 5G. Da bi pogodio 144 fps, telefon će se prebaciti Snapdragon 865+ čipset – GPU overkloking.

Adreno 650 je unutra plus čip već radi pri 10% većoj brzini takta od istog GPU-a na ne-plus Snapdragon 865. Da li je Nubia tim uspio ode još više? Sutra ćemo saznati sigurno, ali moguće je da je Red Magic 5S jedan od rijetkih telefona sa aktivnim hlađenjem.

Ima ugrađen ventilator od 15.000 okretaja u minuti, ali Nubia je također dizajnirala vanjski hladnjak, Magnetnu kutiju Wind Cooling. Osigurano dodatno hlađenje možda je dovoljno za guranje Snapdragon čipa iznad brzine takta postavljenog od strane Qualcomm-a, u najmanju ruku sprečava termičko gušenje.

Predsjednik Ni Fei već se hvali rezultatom 650.000+ AnTuTu telefona i 610.000+ na AI benchmarku Master Lu. Ti rezultati bi 5S stavili na vrh ljestvice.

Usput, nubia će sutra predstaviti i Wi-Fi 6 gamer ruter sa modovima ubrzanja igara za Red Magic telefone. Međutim, nije jasno kako se ovaj usmjerivač povezuje u režim projekcije bežičnog igranja za 5S. Ruter će podržavati umrežavanje radi bolje pokrivenosti i imat će CPU visokih performansi.

 

(GSMarena)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.