Umjetnici guraju zakone za ISP filtriranje internet saobraćaja.

 

Evropske kreativne industrije pozivaju zakonodavce EU da podrže predloženo preispitivanje pravila o autorskim pravima bloka, stavljajući ih u sukob sa internetskim aktivistima koji se protive zahtjevu da se instaliraju filteri za blokiranje materijala za autorska prava.

Evropska komisija želi reformisati pravila o autorskim pravima kako bi zaštitila evropsko kulturno naslijeđe i osigurala pravičnu naknadu izdavačima, emiterima i umjetnicima. Evropski parlament bi u utorak trebao glasati o prijedlogu Komisije.

Više od hiljadu umjetnika potpisalo je on-line peticiju kojom se pozivaju zakonodavci EU da podrže remont, dok su drugi glasali za novine u prilog promjenama, navodi se u izjavi lobističke grupe Impala.

Glasanje u korist Evropskog parlamenta otvorilo bi put reformama autorskih prava da postanu zakon.

Međutim, Google, internetski aktivisti i evropska tehnološki startapi, protive se remontu i pridružili su se u ponedjeljak tijelu za lobiranje potrošača BEUC.

Zahtjev da Googleov YouTube, Facebookov Instagram i druge platforme za dijeljenje instaliraju filtere kako bi uhvatili kršenja autorskih prava poznatih kao član 13, ali sada preimenovani u član 17, izazvao je proteste, uz online peticiju www.savetheinternet.info koja je prikupila više od 5 miliona potpisa do sad.

Google viši potpredsjednik za globalne poslove Kent Walker izjavio je da bi ovaj član mogao navesti online platforme da pretjerano blokiraju sadržaj kako bi se ogradili od pravnih rizika.

Kritičari takođe kažu da su filteri skupi i da mogu dovesti do pogrešnog blokiranja.

Izdavači, umetnici i glumci su takođe prvobitno bili glasni kritičari predloga Komisije da prepišu pravila o autorskim pravima, ali su promijenili svoj stav nakon što su uspešno lobirali da im Google plati za korišćenje njihovog rada na internetu.

BEUC je izjavila da se protivi reformama u oblasti autorskih prava, tvrdeći da potrošači možda neće moći da dijele slike i video zapise sa pozadinskom muzikom ako automatsko filtriranje postane norma.

„Ovo nije modernizovani zakon o autorskim pravima koji je potreban kreatorima i potrošačima, već još jedan pokušaj da se zaštiti industrija koja se neprestano opirala da se bavi uticajem tehnoloških promjena na njihov poslovni model,“ izjavila je generalna direktorica BEUC-a Monik Gojens.

Odobrenje Evropskog parlamenta je posljdnji korak u procesu koji je Evropska komisija započela prije dvije godine.

Izvor: ITnews / Reuters