Električni automobil Renault Zoe na standardnom „Euro NCAP“ testu sudara dobio je nula zvjezdica, dok je električna Dacia Spring zaradila samo jednu

 

U vremenima kada „Euro NCAP“ velikom broju novih automobila zasluženo dodjeljuje četiri ili pet zvjezdica na svojem standardizovanom testu bezbjednosti, rezultat koji uključuje manje prava je rijetkost.

Upravo ova dva neslavna rezultata najnoviji su rezultati testiranja ovogodišnjih električni modela iz Renault grupe, Renaulta Zoe te Dacije Spring.

 

carVertical banner - sponsored

Renault Zoe 2021

 

Mali električni gradski automobil Zoe na „Euro NCAP“ testu zabilježio je najnižu moguću ocjenu – nula zvjezdica, od pet mogućih.

Najlošiji rezultat postigao je u kategoriji pomoći vozaču, tek 14%. Zaštitu odraslih putnika ocijenili su tek graničnom ili adekvatnom. Zaštita pješaka je nedovoljno dobra, dok je najbolji rezultat, iako još uvijek niskih 52%, Zoe zaradio u kategoriji zaštite djece u vozilu.

Renaultu Zoe nedostaju danas standardni dodaci poput aktivnih bezbjednosnih tehnologija praćenja vozne trake ili automatskog kočenja, koje će ovaj model dobiti tek od proljeća 2022. godine.

Kao najveći problem ovog modela istakli su činjenicu da u desetak godina, otkako je prvi put testiran, nije značajno napredovao, dok su u međuvremenu bezbjednosni standardi podignuti. U skladu sa tim mnogi proizvođači su podigli i bezbjednosne karakteristike svojih automobila.

 

 

Dacia Spring 2021

 

Drugi električni model nedavno testiran, Dacia Spring, prošao je malo bolje.

Zaštitu djece „Euro NCAP“ stručnjaci ocijenili su sa 56%, odraslih putnika sa 49%, a pješaka s niskih 39%. I ovaj je model najlošije prošao u području aktivne bezbjednosti, gdje mu je ocjena tek prihvatljivih 32%.

Ono što je kod Springa posebno problematično jeste činjenica da je riječ o porodičnom automobilu, koji ne pruža dovoljno bezbjednosti putnicima. Niti pasivna bezbjednost mu nije sjajna, pa je zato ukupna ocjena bila samo jedna zvjezdica.

(Autonet)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.