U trenutku kada jednostavno dijeljenje prostora sa drugom osobom može biti opasna aktivnost, mnoge vlade, aerodromi i bolnice otkrivaju pogodnosti korišćenja robota za bezbjedno čišćenje površina i isporuku roba i paketa.

A roboti u Singapuru dobili su još jedno zaduženje. Tamošnje vlasti koriste četvoronožnog robota kako bi podsetili posjetioce parka da bezbedno drže odstojanje jedni od drugih. Roboti patroliraju gradskim parkom u okviru dvonedeljne test-probe, emitujući unaprijed snimljene poruke „da podsete posjetioce parka da se pridržavaju bezbjednih mjera distancije“.

Organi Singaputa navode da se robot neće koristiti za identifikaciju pojedinaca.

Robot je opremljen kamerama koje će se koristiti za procjenu broja posjetilaca parka, ali Singapurski odbor za nacionalne parkove kaže da neće prikupljati lične podatke niti će se video koristiti za identifikaciju pojedinaca. Robot po imenu Spot je kontrolisan preko daljinskog upravljača, ali ima ugrađene senzore za zaustavljanje da se ne sudari i biće praćen vodičem. Ako testiranje robota prođe uspješno, Singapurski odbor za nacionalne parkove kaže da bi robot mogao da bude pušten u parku sa punim radnim vremenu tokom perioda kada ima najviše ljudi u parku, prenosi b92.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.