RoboTire automatizovani sistem zgrabi četiri gume iz mjenjača guma i zamjeni ih za 20 minuta pri čemu ih zategne na vozilu u skladu sa specifikacijama proizvođača originalne opreme

 

RoboTire, kompanija za robotiku i automatizaciju sa sjedištem u Detroitu, počela je da prodaje i ugrađuje svoj automatizovani sistem za brzu zamjenu guma na putničkim automobilima, koji smanjuje potrebu za ljudima i ubrzavaju cijeli proces.

RoboTire sistem za zamjenu guma koristi najsavremeniju robotiku i napredne algoritme za zamjenu guma uz održavanje najvišeg nivoa bezbjednosti brzo i precizno i ​​za kupce i za tehničare.

Sistem može da promijeni gume putničkog automobila za samo 20 minuta, značajno skraćujući vrijeme servisiranja u odnosu na tradicionalne metode. Ovo štedi vrijeme, olakšava ljudima najteži deo posla, a takođe smanjuje rizik od njihovih povreda na radu.

„Ideja mi je pala na pamet kada sam ženi morao da promijenim gume i sjedio sam nekoliko sati čekajući to. Moje iskustvo je u robotici. Dok sam sjedio tamo, mislio sam da mora biti nešto bolje“, rekao je Viktor Darolfi, osnivač i izvršni direktor RoboTire-a.

U budućnosti biste mogli da odvezete svoje vozilo vulkanizeru da vam promijeni gume, a robot bi vam tamo bio na usluzi. Upravo to je vizija američke kompanije RoboTire, koja je razvila i počela da instalira robote kao pomagače u vulkanizerske radionice.

RoboTire sistem koristi tehnologije poput vještačke inteligencije, kompjuterskog vida, mašinskog učenja, vlasničkog softvera i naprednih kamera visoke rezolucije, a sve u cilju brzog i efikasnog uklanjanja i montiranja točkova automobila.

Robot se bavi skidanjem točkova sa vozila i njihovim vraćanjem, pomoću pneumatskog odvijača.

 

Ništa bez ljudskih ruku

 

Balansiranje, provjeru pritiska, kao i promjenu gume na felgi i dalje obavlja čovjek, dok je robotska ruka zadužena za manipulacije točkom, preuzimajući tako sav teret za podizanje na svoja „pleća”.

RoboTire sistem za zamjenu guma
RoboTire sistem za zamjenu guma

RoboTire ne iznosi javno cijenu svog sistema, ali kaže da bi ulaganje u ovaj sistem većini radionica moglo da se isplati u roku od godinu dana, kako u smislu smanjenja troškova osoblja, tako i povećanja produktivnosti.

Trenutno, glavni fokus  kompanije je implementacija i instaliranje zaostalih narudžbi, dok nastavljaju sa demo sistemom za nove kupce. Pojačavaju proizvodne pogone u Mičigenu kako bi došli u situaciju da mogu isporučivati ​​kompletan sistem svakog dana u narednih 12 mjeseci.

Iz kompanije tvrde da će uskoro imati nove proizvode za vozila većih dimenzija.

Kako bi više saznali o revolucionarnom rješenju za zamjenu guma sljedeće generacije s ugrađenom AI tehnologijom posjetite robotire.com.

(IT mixer)