Kineski luksuzni električni automobili HiPhi kompanije Human Horizons stižu u Evropu kasnije ove godine, jer kompanija želi da se proširi u inostranstvo

 

Na ovonedjeljnom sajmu automobila u Šangaju najavljeno je da će električni automobili HiPhi 2023. godine pojaviti u Evropi sa dva modela.

Human Horizons sa HiPhi prati ostale kineske proizvođače električnih vozila u Evropi, uključujući Xpeng, BYD, Great Wall Motors i Aiways.

„Ne želimo da odemo tamo i preteramo i da radimo previše brzo“, rekao je Stanton. „Umočićemo prst u vodu, a zatim ćemo da počnemo da gradimo svoj brend“, rekao je za Rojters suosnivač ovog proizvođača, Mark Stanton.

carVertical banner - sponsored

HiPhi će u Evropu stići ove godine kroz prva dva izložbena prostora, strateški postavljena u Minhenu u Njemačkoj i Oslu u Norveškoj. Njemačka je najveće evropsko tržište električnih vozila, dok u Norveškoj na njih otpada oko 80 odsto prodaje novih automobila.

Stanton je rekao da će HiPhi električni automobili u Evropi ciljati „mlađe, bogatije i mnogo otvorenije potrošače koji nisu razvili odanost brendu poput Mercedesa ili Poršea“.

Stanton je istakao da su HiPhi modeli dobili najbolje ocjene u Kini i rekao: „Očekujemo da svi naši automobili ostvare pet zvjezdica za bezbjednost“ u Evropi.

 

HiPhi modeli X, Y i Z

 

Njihova tri glavna modela su zanimljivo nazvana – X, Y i Z. HiPhi X je veliki i luksuzni SUV, HiPhi Y je takođe model ovog tipa ali sa nešto slabijim performansama, dok je HiPhi Z sportski orijentisan GT model.

HiPhi modeli X, Y i Z
HiPhi modeli X, Y i Z

Ovi modeli se mogu pohvaliti raznim inovacijama, kao što je, na primjer, robotska ruka koja „drži“ ekran za info-zabavu u kabini i rashlađeno skriveno skladište za pjenušavo vino. Najzanimljivija su vrata koja se otvaraju napred, nazad i gore.

HiPhi Y

Stenton je rekao da električni automobili HiPhi uključuju prepoznavanje lica i prednja svjetla projektora koji mogu da daju pravac ili upozorenja na put ispred automobila.

HiPhi modeli takođe imaju hiljade LED dioda unutar svojih prednjih i stražnjih svjetala, koje se mogu programirati (dok vozilo miruje) za prikaz grafike.

Auta nemaju kvake na vratima. Vlasnici mogu da programiraju da se vrata otvaraju dok se približavaju vozilu. Zatim se zatvaraju kada vozač pritisne papučicu kočnice.

Modeli X i Z se nude sa dometom do 430 milja (692 km) sa jednim punjenjem baterije, ali prema malo „optimističnijem“ kineskom standardnom ciklusu merenja CLTC.

Brend HiPhi trenutno prodaje svoj X SUV i Z limuzinu u Kini po cijenama koje počinju od oko 620.000 juana (90.000 dolara). Stanton je rekao da bi prodaja ove godine trebala dostići oko 4.000 ili 5.000 jedinica.

Modeli X i Z će se u Evropi naći u prodaji do kraja godine, a Y će stići sljedeće godine. Očekivana cijena za SUV model Z je oko 85.000 evra.

Kompanija će takođe najaviti i novi premium model niže cijene i veće količine u Šangaju u aprilu.

(IT mixer)