Određenim nalozima, koji imaju više od milion pratilaca Twitter je ponovo dodao svoje plave oznake bez plaćanja pretplate

 

Nekim poznatim ličnostima kao što su Bijonse, Hari Kejn, Ričard Osman i Viktorija Bekam su vraćene Twitter plave oznake, prenio je BBC.

Twitter nalog BBC njuza, takođe, ponovo ima svoju zlatnu značku, a da za to nije platio. Prije nego što je platformu kupio Ilon Mask, plava oznaka je bila oznaka verifikacije koju je Twitter besplatno davao.

Prvo je bio korišćen kao alat za autentifikaciju, dizajniran da pomogne u zaustavljanju lažnih naloga i širenja dezinformacija. Sada je to simbol da se nalog pretplatio na premium uslugu pod nazivom Twitter Blue – a uz plaćanje je priložen i proces verifikacije. Pretplata iznosi oko osam dolara mesečno.

Oni koji su odlučili da ne plaćaju pretplatu, počeli su da gube plave oznake 20. aprila. Novinar Džejms O’Brajen, koji ima 1,1 milion pratilaca, jedan je od onih koji je sada dobio svoju plavu oznaku nakon što je prethodno izgubio. On je potvrdio da nije platio pretplatu.

Vlasnik Ilon Mask je rekao da ne misli da je fer da Twitter odlučuje ko je bio važan pod starim režimom. I možda tu ima pravo.

Ilon Mask je rekao da su promjene bile „jedini realan način za rješavanje problema naprednih AI botova koji preuzimaju vlast. To je inače beznadežna izgubljena bitka.“

Ali postoje izvještaji da je pod njegovim nadzorom nekim ljudima ponuđena besplatna provjera. Osnivač istražne platforme Belingket potvrdio je da je njegova organizacija jedna od njih.

Mask je istakao da je sam platio pretplatu u ime autora Stivena Kinga, glumca Vilijama Šatnera i košarkaša Lebrona Džejmsa koji su kritikovali potez Twitter-a o uvođenju pretplate. Međutim, neke poznate ličnosti poput glumca Rajana Rejnoldsa, još uvijek nemaju plavu oznaku uprkos tome što imaju preko 21 miliona pratilaca.

Ljudi generalno ne vole da napuštaju zajednice, a Twitter je možda mali i haotičan, ali se smatra uticajnim. Saga o plavim kvačicama se nastavlja…