Stižu odlične vijesti za one koji se nadaju da će povratiti izgubljeni sluh za sebe ili možda za rođake; Istraživači sa Medicinskog fakulteta Harvard otkrili su koktel lijekova koji može regenerisati trepljaste ćelije u unutrašnjem uhu što će vratiti sposobnost sluha. Objavljeno u Proceedings of the National Academy of Sciences, studija je detaljno opisala kako su istraživači reprogramirali genetske puteve kod miševa kako bi ponovo regenerisali trepljaste ćelije, povećavajući nadu za potencijalno liječenje kod ljudi.

Ljudska bića trenutno nisu u stanju da regenerišu svoje trepljaste ćelije (za razliku od nekih vrsta riba, ptica i gmizavaca), međutim, u prethodnoj studiji, Zheng-Yi Chen, vanredni profesor HMS-a, naterao je svoj tim da druge ćelije razviju karakteristike trepljaste ćelije; Istraživači su aktivirali iste puteve koristeći novorazvijena hemijska jedinjenja, uklanjajući gene koji su potisnuli aktivaciju genetskog puta koji omogućava rast trepljastih ćelija u unutrašnjem uhu – isporukom svog koktela ljekova direktno u unutrašnje uho odraslih miševa, mogli su da regenerišu nove ćelije koje su izgledale potpuno funkcionalne.

Prema Chen-u, “Ova otkrića su izuzetno uzbudljiva jer je, kroz istoriju oblasti gubitka sluha, sposobnost regeneracije trepljastih ćelija u unutrašnjem uhu bila sveti gral.”

Liječenje će biti testirano na većim životinjama prije nego što se provedu klinička ispitivanja na ljudima – ako se pokaže uspješnom, studija bi mogla imati dubok utjecaj na one koji su izgubili dio sluha. Istraživači imaju za cilj da usavrše metodu genske terapije i kombinuju je sa hirurškim procedurama kako bi uveli novi tretman u kliniku, koji trenutno nije dostupan osobama koje pate od gubitka sluha. Ova studija nudi primamljiv tračak nade za ljude koji se bore sa sluhom i može utrti put za buduće kliničke primjene.

(Ubergizmo)