Pored toga što bi na policijskim automobilima služile za brze potjere, Michelin Uptis pneumatske gume bez vazduha su i “zelene gume” jer će njihova upotreba da smanji potrebu za proizvodnjom tradicionalnih guma

 

Michelin Uptis gume su napravljene bez vazduha i zbog tih svojih karakteristika su nakon uspješne primjene tehnologije u komunalnim vozilima i uređenju okoline, privukle pažnju i evropskih policijskih agencija.

Poboljšanja u arhitekturi i kompozitnim materijalima omogućavaju gumama da izdrže opterećenja uz male napore pri velikim brzinama.

Policija je zbog toga tražila od proizvođača gume za testiranje i testirali pri velikim brzinama, na zatvorenoj Mišelin stazi.

carVertical banner - sponsored

„Vozila su išla brzinom do 210 km/h i gume su prošle test“, rekao je za portal The Drive Bruno de Ferodi, viši potpredsjednik kompanije Michelin.

On nije otkrio koje su tačno policije testirale nove gume bez vazduha, niti na kojim automobilima, ali je rekao da su to bila „normalna policijska vozila“. On je, međutim, istakao da je policiji zanimljiva i činjenica da guma koja nije naduvana vazduhom ne može ni da se izduva.

„Kada želimo da jurimo kriminalce, obično nam prije bjekstva pucaju u gume. Dakle, ovo nam je potrebno“, poručili su policajci stručnjacima iz Mišelina.

Gumama nije potreban vazdušni pritisak pa mogu biti otporne na metke, kao i na mogućnost da se probuše u normalnim uslovima vožnje, što je dodatna prednost.

 

Staklena vlakna eliminišu potrebu za pritiskom vazduha

 

Michelin Uptis gume bez vazduha su testirane, razvijene i unaprijeđene 2019. godine, a planirane su da stignu na tržište 2024. godine.

Riječ je o gumama koje su ojačane staklenim vlaknima čime se dobiva jači gazni sloj i čime se eliminiše potreba za pritiskom vazduha. Gume su praktički prozirne i može se gledati kroz njih.

Guma otporna na probijanje je zasnovana na konceptu „Tweel“ koji je razvila kompanija. To znači da ove pneumatske gume neće moći pući, propustiti pritisak ili se izravnati.

Iz Michelin-a su otkrili da o testiranju guma Uptis pregovaraju sa Teslom, Dženeral Motorsom i sa određenim proizvođačima vozila da vide koja bi vrsta aplikacija mogla biti prikladna.

Za sada nema zvanične potvrde tog roka, dok u kompaniji kažu da masovni razvoj ove tehnologije još nije počeo. Još rade, kažu, na novim rješenjima i svakim daljim testiranjem saznaju mnogo o ponašanju ovakvih guma.

Dodatna prednost Uptisa je činjenica da vozač ne mora da brine o održavanju ispravnog pritiska u njima, niti će se gume neravnomjerno habati.

Uptis gume se mogu upotrebljavati na sadašnjim automobilima, a takođe su potpuno kompatibilne sa budućim rješenjima poput autonomnih, električnih ili usluga dijeljene mobilnosti.

(IT mixer)