Micron je prva kompanija koja donosi metode proizvodnje ekstremne ultraljubičaste litografije (EUV) u Japan koja se koristi u proizvodnji najnaprednijih poluprovodničkih uređaja

 

Proizvođač čipova Micron Technologies planira da uloži do 3,6 milijardi dolara kako bi doveo ekstremnu ultraljubičastu litografiju (EUV) u Japan, što ih čini prvom kompanijom koja je uvela ovu metodu proizvodnje u zemlju.

Ekstremna ultraljubičasta litografija (EVU) se koristi u proizvodnji najnaprednijih poluprovodničkih uređaja, a Micron planira koristiti mašine koje pokreće ova tehnologija kako bi napravio sljedeću generaciju dinamičke memorije s slučajnim pristupom (DRAM), takođe poznate kao 1-gama čipovi, u svojoj Hirošimi.

DRAM čipovi se široko koriste u digitalnoj elektronici gdje je potrebna niska cijena i memorija velikog kapaciteta.

„Ponosni smo što ćemo prvi uvesti EUV u Japanu i što smo razvijali i proizvodili 1-gama u našoj fabrici u Hirošimi,“ izjavio je predsjednik i izvršni direktor Microna Sanjay Mehrotra.

 

Značajno ulaganje Japana u proizvodnju čipova

 

Zbog tekuće globalne nestašice čipova i eskalirajućeg rata čipova između SAD-a i Kine , koji je doveo do široko rasprostranjenih ograničenja na izvoz čipova, što je indirektno uzrokovalo da se brojne druge zemlje uhvate u unakrsnu vatru, mnoge vlade, uključujući i japansku, trenutno su pokušavaju povećati vlastite domaće kapacitete za proizvodnju čipova.

Japanska vlada je već obećala značajnu finansijsku podršku projektima za razvoj i proizvodnju čipova sljedeće generacije u zemlji, uključujući dogovor s Rapidusom o proizvodnji 2nm čipova u Japanu do 2025. Projekt je dobio 532 miliona dolara od Japanska vlada i investicije Tojote, Sonija i telekomunikacionog giganta NTT.

Vijest o Micron-ovom ulaganju u japansku proizvodnju čipova dolazi osam mjeseci nakon što je kompanija objavila da će potrošiti 20 milijardi dolara na izgradnju, kako je nazvala, najveće američke fabrike poluprovodnika u okrugu Onondaga, New York.

Prethodnog mjeseca, Micron je otvorio fabriku za proizvodnju memorije u blizini svog sjedišta u Boiseu, Idaho.