Autotalks Ltd, izraelska kompanija za proizvodnju čipova, koji se koriste u tehnologiji koja ima za cilj sprečavanje sudara vozila, biće kupljena od strane Qualcomm Inc.

 

Kompanija Qualcomm najavila je da će kupiti izraelski Autotalks. Finansijski uslovi ugovora nisu otkriveni, ali se procjenjuje da je Qualcomm, koji ima tržišnu kapitalizaciju od preko 120 milijardi dolara, platiti 350-400 miliona dolara za izraelsku kompaniju.

Američka firma, koja je inače dizajner čipova, želi da produbi svoje automobilsko poslovanje, kako bi profitirala od rasta broja čipova potrebnih za električna vozila i automatske funkcije u automobilima.

Autotalks proizvodi od 2009. godine namjenske čipove za komunikacijsku tehnologiju vozila „vehicle-to-everything“ (V2X) za vozila sa posadom i bez vozača, kako bi poboljšala bezbjednost u putovnom saobraćaju i pametne transportne sisteme. Autotalks je do danas prikupio ukupno 110 miliona dolara i zapošljava 120 ljudi.

„Uvjereni smo da ćemo kombinovanjem našeg znanja i stručnosti ne samo isporučiti snažne V2X proizvode koji će poboljšati efikasnost transporta i bezbjednost za učesnike u saobraćaju, već ćemo da ubrzamo široko usvajanje V2X. Radujemo se što ćemo zajedno sa Qualcommom služiti automobilskoj industriji i iznijeti najbolje tehnologije na tržište”, rekao je Hagai Zyss, izvršni direktor Autotalks-a.

Qualcomm je kupio izraelski startup Cellwize za 350 miliona dolara prošlog juna i kupio je nekoliko drugih izraelskih kompanija u prošlosti, uključujući plaćanje 300 miliona dolara za Wilocity 2014. i 45 miliona dolara za jedinicu za snimanje CSR Izraela.

Qualcomm je prošle godine saopštio da se njegovo automobilsko poslovanje „pipeline“ povećalo na 30 milijardi dolara. To je više od 10 milijardi dolara od objave krajem jula. Kompanija je pripisala skok svojem Snapdragon digitalnom kućištu, koji proizvođači automobila i njihovi dobavljači koriste za pružanje potpomognutih i autonomnih tehnologija vožnje, kao i infotainmenta u automobilu i povezivanje u cloud.

Qualcomm je najavio da će inkorporirati Autotalksova rješenja u njegov portfelj proizvoda Snapdragon Digital Chassis, ali nije elaborirao finansije ugovor. Kupovina će biti obavljena preko svoje jedinice Qualcomm Technologies.

„Autotalks će nastaviti da radi pod svojim postojećim brendom, a njegovi članovi uprave će održati svoje pozicije u Qualcommu“, rekao je Qualcomm.

Qualcomm Inc. je globalna kompanija za tehnologiju koja je najpoznatija po kreiranju čipova za mobilne uređaje.

(IT mixer)