Roditelji dječaka od 10 i 15 godina odlučili su tužiti Fortnite jer izaziva zavisnost. Calex Légal, advokatska firma iz Montreala koja zastupa dječake, poredi Fortnite s kokainom te navodi kako potiče lučenje dopamina u mozak ranjivih mladih ljudi koji zato postaju zavisni o igri, prenosi CBC.

Allessandra Esposito Chartrand, advokatica u tvrtki, smatra kako postoji dovoljno dokaza toj tvrdnji na temelju kojih se može izgraditi čvrst slučaj. Također je pozvala roditelje koji misle isto da se pridruže. Zahtjev za odobrenje kolektivne tužbe protiv Epic Gamesa predan je sudu u Montrealu u četvrtak i većina se temelji na slučaju Quebec Superior Courta iz 2015., u kojoj presuđeno da duvanske kompanije nisu upozorile svoje potrošače o opasnostima pušenja.

Prema riječima Chartrand, istraživanjem su zaključili da je Epic Games angažovao psihologe kako bi učinili da igra što više izaziva zavisnost kod igrača i takvu su je plasirali na tržište, s ciljem da privuku što više djece. Kada nešto izaziva zavisnost, dužnost je kompanije o tome obavijestiti korisnike, što su u Epic Gamesu navodno propustili učiniti.

Tako roditelji koji su odlučili tužiti Fortnite nikada svojoj djeci ne bi dozvolili da ga igraju da su znali za moguće posljedice, odnosno da izaziva zavisnost.

U uslovima korištenja na koje pristaju svi igrači Fortnitea Epic Games se djelomično probao zaštiti upravo od ovakvih tužbi, ali u Calex Légalu smatraju kako to u Quebecu neće značiti ništa zbog zakona koji obavezuje kompanije da o potencijalnim rizicima svojih proizvoda obavijeste korisnike. Iz Epic Gamesa se još nisu oglasili o slučaju.

Moguće je da će se još ovakvih tužbi pojaviti i u drugim dijelovima svijeta. Za to vrijeme Fortnite Battle Royale je i dalje besplatan i jedna je od najpopularnijih igara na svijetu, s više od 125 miliona igrača.

(Index.hr via CBC)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.