Rolls-Royce Motor Cars je u svom istorijskom saopštenju najavio svoj prvi potpuno električni automobil nazvan „Spectre“

 

Kompanija Rolls-Royce je predstavila svoj prvi električni automobil nazvan „Spectre“ koji bi se na tržištu trebao pojaviti u posljednjem kvartalu 2023. godine.

„Danas je najznačajniji dan u istoriji Rolls-Royce-a još od 4. maja 1904. Tog datuma, naši očevi osnivači, Charles Rolls i Sir Henry Royce, prvi put su se sreli i složili se da će stvoriti „najbolji automobil na svijetu“, izjavio je Torsten Muller-Otvos, izvršni direktor kompanije.

Zanimljivo je da, suprotno najavama, Rolls Royce ne koristi BMW bazu, već će koristiti svoju aluminijumsku platformu predstavljenu 2017. sa Phantom-om, koju koriste Cullinan i Ghost. Veliko je iznenađenje i to što Rolls Royce nije samo najavio novi model, već je pokazao i kamuflirani prototip.

carVertical banner - sponsored

O samom vozilu, osim par fotografija kamufliranog modela ne znamo previše, ali iz Rolls-Royce-a kažu da su već krenuli sa testiranjem prototipa na putevima. Prije lansiranja samog automobila žele s prototipovima preći oko 2,4 miliona kilometara.

Sam oblik i proporcije veoma podsećaju na Vraith i očekuje se da imaju dvoja vrata, nisku liniju krova i dugačak prednji poklopac. Pojavljuje se misao da će najstariji model u liniji, Wraith, dobiti upravo takvu zamjenu. Isto važi i za Dawn kabriolet.

 

Od 0 do 60 milja za 4,3 sekunde

 

Šta bi mogao Rolls-Royce da očekuje od „Spectre“, objavili su na stranici Car and driver, a njihove informacije su zasnovane na ranijim razgovorima sa Torsten Muller-Otvos-om. On je rekao kako bi električni modeli Rolls-Roysa trebali da ponude barem isti nivo performansi kao i postojeći V12 modeli. To znači snažne motore i ubrzanje od 0 do 60 milja za 4,3 sekunde.

Rolls-Royce je dio BMW-a, a iz ove automobilske kompanije još nisu objavili kada će u potpunosti prijeći na struju. Postavili su cilj da do 2030. pedeset posto njihovih vozila bude električno. No zato su iz Minija, koji je također dio BMW-a, najavili da će i oni prekinuti s prodajom benzinaca i dizelaša do 2030. godine te planiraju da nakon toga svi automobili u njihovoj ponudi imati električne motore.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.