Za stvaranje Velike ruske enciklopedije – Vikipedije potrebno je 28, 3 miliona evra, a početak rada projekta planiran je za 2022. godinu

 

Za stvaranje Velike ruske enciklopedije (VRE) — ruskog pandana „Vikipedije”, biće potrebno oko dvije milijarde rubalja (oko 28,3 miliona evra), saopštio je glavni urednik naučne izdavačke kuće VRE Sergej Kravec na prezentaciji u Ufi.

On je istakao da će se onlajn-servis raditi 33 mjeseca. Na projektu će raditi 270 ljudi, od kojih je 150 stalno zaposlenih u izdavačkoj kući. Za autore članaka predviđen je honorar.

„Članci, stvaranje članaka, naučne recenzije, uvođenje novih koncepata… to su honorarni članci”, objasnio je on.

Pročitajte još: Rusija ponovo testira RuNet

Početak rada projekta planiran je za kraj proljeća 2022. godine. Onlajn-servis neće sadržati samo informativne materijale, već i istraživački dio, koji podrazumjeva polemike i diskusije.

Kravec je 8. novembra izjavio da će za objavljene informacije u ruskom analogu „Vikipedije” odgovornost snositi i autor i urednik, a svi tekstovi proći će kroz enciklopedijski ciklus koji se sastoji od provjere činjenica, ispravnog transkribovanja imena i geografskih naziva itd.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin predložio je 5. novembra da se „Vikipedija” zamijeni Velikom ruskom enciklopedijom.

On je izrazio uvjerenje da će elektronska verzija enciklopedije, za razliku od „Vikipedije”, moći da postane izvor pouzdanih informacija u „dobrom, savremenom obliku”.

Istovremeno, Kremlj je naglasio da se ne radi ni o kakvim zabranama ili ograničenjima pristupa „Vikipediji”.

(sputnik news)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.