Predsjednik i generalni direktor američke kompanije „Junajted lonč alajans“ (United Launch Alliance) Tori Bruno izjavio je da je ruski raketni motor RD-180 – tehnološko čudo.

 

„RD-180 je tehnološko čudo, idealno za misiju ‘Atlas’“, napisao je Bruno na Tviteru.

Direktor ruske državne korporacije „Roskosmos“ Dmitrij Rogozin zahvalio je Brunu za visoku ocjenu koju je dodijelio ruskom raketnom motoru RD-180 i istakao je da je spreman za nastavak saradnje sa američkom kompanijom za isporuku motora.

„Hvala, gospodine Bruno! Taj motor je zaista veoma efikasan i pouzdan. Mi smo zadovoljni našom saradnjom i spremni smo da je nastavimo“, napisao je Rogozin na Tviteru.

Podsetimo, Bruno je ranije izjavio da je krajem Hladnog rata vlada SAD navodno zatražila od njegove kompanije da kupi ruske motore RD-180, „kako ruski raketni naučnici ne bi bili u Severnoj Koreji i Iranu“.

Šef ruske državne korporacije „Roskosmos“ Dmitrij Rogozin rekao je da je izjava Bruna – čudna.

„Ispostavlja se da američka kompanija ne kupuje naše raketne motore RD-180 zato što su najefikasniji i najpouzdaniji u svojoj klasi, nego zato ‘da ne bi otišli u Iran ili Sjevernu Koreju“, prokomentarisao je Rogozin.

RD-180 je savremeni dvostruko komorni raketni motor na tečno gorivo RP-1, razrađen i proizveden u ruskom „Energomašu“. Derivat je moćnog RD-170, rađenog za RN Energija, a projektovan za RN Atlas V.

 

Karakteristike

 

RD-180 je motor velikog potiska od oko 4200 tona. Na nivou mora oslobađa 3.83 MN (860,000 lbf), a u vakumu 4.15 MN (930,000 lbf). Koristi netoksično i jeftino gorivo kerozin.

Veoma je malih dimenzija i lagan, zbog korišćenja najnovijih tehnologija i materijala. Zbog svega ovoga ima veliku perspektivu i širok dijapazon primjene.

(IT mixer / Sputnik news)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.