3D Systems će da isporuči američkoj vojsci napredni i najveći 3D štampač za štampu metala za cijenu od 15 miliona dolara

 

Američka vojska, odnosno Laboratorija za istraživanje borbene sposobnosti vojske, poznate i kao ARL je naručila od američke kompanije 3D Systems jedinstven, najveći i najprecizniji 3D štampač metala na svijetu.

3D sistemi i Nacionalni centar za proizvodne nauke (NCMS) dobili su sredstva za stvaranje ovog revolucionarnog štampača i udružiće se s ARL-om i Programom za naprednu proizvodnju, materijale i procese (AMMP) radi unapređenja liderstva i inovacija američke vojske.

Ovaj štampač će da revolucioniše ključne lance snabdijevanja povezane s municijom dugog dometa, borbenim vozilima nove generacije, helikopterima i mogućnostima vazdušne i raketne odbrane. U stanju je da odštampa predmete od metala veličine čak 1 x 1 x 0,6 metara visokom preciznošću.

Ova divovska mašina ističe se i velikom brzinom štampanja i mogućnošću izrade predmeta od čeličnih legura koje su, kada se odštampaju u njemu, i do 50% čvršće nego u slučaju presovanja ili lijevanja.

Postojeća komercijalna rješenja nisu nudila pravu veličinu i preciznost potrebnu za vojne svrhe pa se zbog toga pristupilo izradi posebnog uređaja samo za američku vojsku.

 

Selektivno lasersko stapanje

 

Štampač funkcioniše po principu stapanja čestica metalnog praha laserom, odnosno tehnologijom naziva selektivno lasersko stapanje (selective laser sintering, SLS). Ova veličina štampača, njegove mogućnosti, brzina i kvalitet štampe uslovili su i cijenu koja iznosi čak 15 milijuna američkih dolara.

Namjena štampača biće izrada raznih predmeta za vojne svrhe, poput oklopa, dijelova oružja ili rezervnih i rezervnih dijelova za vojna vozila. Moguća je i civilna primjena.

Njegovim korišćenjem Američka vojska imaće mogućnost brzog popravljanja svoje opreme. Moći će brzo da razvija prototipe novih hipersoničnih projektila ili bespilotnih letjelica naprednog dizajna i visokog kvaliteta, sve u skladu s vojnim standardima.

3D Štampač će da bude pušten u rad ovog ljeta jer sporuka kasni zbog pandemije koronavirusa.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.