SAD već imaju borbeni avion sljedeće generacije, testiran u letu, ali o njemu se zasad ne zna apsolutno ništa

 

U sklopu programa NGAD (Next Generation Air Dominance), SAD, odnosno američko ratno vazduhoplovstvo je u potpunoj tajnosti dizajniralo, napravilo i već u letu testiralo najmanje jedan prototip borbenog aviona sljedeće generacije.

Ovu veliku vijest novinarki Defens News-a je tokom konferencije „Air, Space and Cyber Conference 2020“ otkrio dr. Will Roper, pomoćnik sekretara ratnog vazduhoplovstva za nabavku.

Već smo napravili i letjeli prototipom pune veličine, istovremeno porušivši više rekorda. SAD su spremne da izrađuju borbeni avion sljedeće generacije na način kakav dosad još nije viđen, rekao je Roper.

Vazduhoplovstvo SAD procjenjuje da ovaj novi pristup razvoju i proizvodnji aviona, može smanjiti troškove životnog ciklusa borbenih aviona sljedeće generacije za 10 posto za period od 30 godina, u poređenju sa starijim borbenim avionima.

Roper nije otkrio koliko prototipa tog novog aviona postoji. Nije htio da kaže ko je njihov proizvođač. Nije otkrio ni detalje razvoja tog aviona, kao ni datum njegovog prvog leta. Ne zna se da li je riječ o bespilotnoj letjelici ili avionu kojim upravlja pilot, kao ni koristi li takozvanu „stealth“ tehnologiju. U konačnici ne zna se je li supersoničan ili možda ima i hipersonični pogon.

Novi pristup razvoju i proizvodnji američkih borbenih aviona nove generacije, prema Roperovim riječima, podigao bi troškove razvoja za 25 posto i troškove proizvodnje za 18 posto. Ali na kraju bi se smanjili troškovi modernizacije za 79 posto i troškovi održavanja za 50 posto.

Cilj je ubrzati životni ciklus novih borbenih aviona po principu da ih američko ratno vazduhoplovstvo kupuje svakih osam godina i mijenja svakih 16 godina (umjesto 30 dosadašnjih).

(The Aviationist)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.