Stručnjaci za sajber bezbjednost upozoravaju da bi potencijalni sajber napadi mogli da budu na sistem glasanja, posebno u finalu

 

Evrovizija je saopštila da intenzivno sarađuje sa bezbjednosnim timovima kako bi zaštitila najveće svjetsko muzičko takmičenje od sajber napada.

68. takmičenje za Pjesmu Evrovizije počelo je u švedskom gradu Malmeu u okolnostima postojećih geopolitičkih tenzija, prije svega zbog napada Izraela na Gazu i rata u Ukrajini.

Pjesma Evrovizije je jedan od najgledanijih događaja na svijetu – 162 miliona ljudi je pratilo prenos takmičenja prošle godine.

Stručnjaci za sajber bezbjednost upozoravaju da bi sistem glasanja mogao biti potencijalna meta napada, posebno tokom finala koje će se održati danas, dok je direktorka policije u Malmeu Petra Stenkula rekla za švedsku SVT da su dezinformacije jedna od najvećih briga.

SVT je domaćin ovogodišnje Evrovizije, koju organizuje Evropska radiodifuzna unija (EBU) čiji predstavnici kažu da su svjesni rizika i da su preduzeli neophodne korake da ih riješe.

„Blisko sarađujemo sa timom za bezbjednost SVT-a i relevantnim vlastima i stručnim partnerima kako bismo osigurali da imamo odgovarajuće mjere za zaštitu od takvih rizika“, naveo je portparol takmičenja.

Oni su rekli da partner Evrovizije odgovoran za glasanje, njemačka firma Digame, ulaže „velike napore“ da zaštiti sistem glasanja. „Međutim, ne možemo da otkrijemo nikakve informacije o mjerama i procesima koji se sprovode da bi se zaštitilo javno glasanje“, rekao je portparol.

Sajber napadi su „glavna briga“ za organizatore Evrovizije, rekao je britanski nacionalni emiter BBC prošle godine kada je bio domaćin takmičenja u Liverpulu.

Ukrajinski Kaluš orkestar pobedio je na takmičenju 2022. u Torinu, u Italiji, koje je hakerska grupa Killnet pokušala da poremeti pokrenuvši DDoS napad na sistem glasanja. Italijanska policija je tada saopštila da je blokirala pokušaje napada.

Međutim, hakeri su 2019. uspjeli da poremete onlajn prenos polufinala Evrovizije u Izraelu tako što su ubacili upozorenja o raketnom udaru i slike eksplozija u Tel Avivu, gradu domaćinu. Izraelska vlada je za incident okrivila Hamas.