Samsung Exynos Auto V920 čip može efikasno da upravlja do šest displeja visoke rezolucije za Hyundai instrument tablu, infotainment i sisteme zabave na zadnjim sedištima

 

Samsung Electronics je najavio da će njegov najnoviji automobilski čip, Exynos Auto V920, pokretati novu generaciju infotainment sistema (IVI) kompanije Hyundai Motor Company.

Hyundai je potvrdio da će koristiti Samsungov najnoviji automobilski čip Exynos Auto V920 u svojim infotainment sistemima sljedeće generacije. Ovo je prvi put da će dvije kompanije raditi zajedno u automobilskom prostoru, a prvi rezultati te saradnje na tržištu će se pojaviti 2025. godine.

Hyundai grupa je bila jedna od onih kompanija koje su shvatile važnost visokokvalitetnih infotainment sistema u automobilu, a možemo vidjeti da njena najnovija električna vozila – Ioniq 6, Kia EV9 i Genesis GV60 pružaju izuzetno korisničko iskustvo. Korisnički interfejs je nenatrpan i intuitivan, dok su grafika i performanse na vrhuncu.

Saradnjom sa Samsungom vidimo da Hyundai ne miruje na lovorikama – napredak se nastavlja, konkurencija sustiže korak, a kupci žele još bolje iskustvo.

 

Samsung Exynos Auto V920: Ključne karakteristike

 

Exynos Auto V920 je Samsungov automobilski procesor treće generacije koji je dizajniran posebno za napredne IVI sisteme. Uz višestruke nadogradnje CPU-a, grafike i performansi neuronske obrade, V920 obećava da će pružiti optimalno iskustvo u vozilu. Samsung tvrdi da će čip pomoći u prikazivanju važnih informacija o vožnji u realnom vremenu i da će takođe neprimjetno reprodukovati video sadržaj visokog kvaliteta kao i igre na više ekrana.

V920 CPU sadrži deset najnovijih Arm-ovih jezgara optimizovanih za autonomnu vožnju. Ovaj čip  omogućava 1,7 puta veće performanse obrade od prethodne generacije. Uz podršku za brzinu LPDDR5 memorije, V920 može efikasno da upravlja do šest displeja visoke rezolucije za instrument tablu, infotainment i sisteme zabave na zadnjim sedištima. Čip takođe može da podrži do 12 senzora kamere koji će uhvatiti ključne vizuelne informacije.

Samsung tvrdi da su napravljena višestruka poboljšanja u performansama grafike i vještačke inteligencije (AI) procesora. Ova poboljšanja su postavljena da poboljšaju vizuelnu prezentaciju na displejima i optimizuju interakciju vozača sa informacijama u automobilu.

Za pružanje bogatog grafičkog korisničkog interfejsa (GUI), V920 takođe integriše napredna GPU jezgra sa mogućnostima grafičke obrade do dva puta brže od svog prethodnika.

Samsungov čip za napajanje Hyundaijevog informativno-zabavnog sistema nove generacije u automobilu

Kompanija tvrdi da će ugrađivanjem najnovijih računarskih jezgara, neuronska procesorska jedinica (NPU) da postiže 2,7 puta veće performanse od prethodne generacije. Ovo omogućava V920 da podrži poboljšane funkcije praćenja vozača za bolje otkrivanje stanja vozača i brzu procjenu okoline, što bi omogućilo još bezbjednije okruženje za vožnju.

Da bi se dodatno poboljšala bezbjednost vozača, ugrađeno je bezbjednosno ostrvo modela V920 — u skladu sa zahtjevima Automotive Safety Integrity Level B (ASIL-B) — otkriva i upravlja kvarovima u realnom vremenu, čuvajući IVI sistem sigurnim.

(IT mixer)