Novi dizajn, skromne nadogradnje

 

Uz Ultra koji ima jasnu tehnološku superiornost, Samsung je predstavio Galaxy S21 i S21+ koji su tu za one sa manjim budžetom. U stvari, ova dva modela su čak za 50 eura jeftiniji od svojih prethodnika u 2020. godini (ako pogledate 5G modele).

Contour-Cut kamera i dual-tone boje pomažu ovom dvojcu da se istaknu iz mase. Njihovi ravni ekrani su svojstveni vremenu kada se „premium“ poistovjećivao sa „zakrivljenim ekranom“.

Ova dva telefona su hardverski gotovo blizanci, ali zbog veličine se lako razlikuju. A upravo je njihova veličina to po čemu se najviše razlikuju. Dakle, počećemo sa onim što je zajedničko za oba modela.

Samsung Galaxy S21 i S21+ imaju 1080p+ ekrane, što je smanjenje od 1440p+ rezolucije S20 serije. Međutim, novi paneli imaju prilagodljivu brzinu osvježavanja koja se prilagođava ovisno o sadržaju od 48Hz do 120Hz.

Iza displeja se krije ultrazvučni čitač otiska prsta koji je 70% veći nego prošle godine. Kamera nije ispod zaslona. Postavljena je u standardnoj rupi u ekranu (punch-hole) s istom rezolucijom od 10MP kao i kod prošlogodišnjeg modela.

Sada da vidimo zadnje kamere. Glavna nadogradnja ovdje proizlazi iz novog čipseta, a ne samih jedinica. Čipovi mogu istovremeno rukovati s tri streama, što znači da istovremeno možete vidjeti tri kamere u pregledu uživo (live preview).

Glavna kamera koristi senzor od 12MP sa velikim pikselima od 1,8µm i Dual Pixel AF, kao i prošle godine. Smješten je iza objektiva f/1.8 sa OIS-om. Čudno je što kamera od 12 megapiksela od ultra širokog ugla (120 °) nije stekla sposobnosti automatskog fokusiranja kao što je slučaj kod Samsung Galaxy Ultra modela.

Kamera od 64MP se vratila da služi dvostrukom radu. U foto režimu nudi 3X zum bez gubitaka (sa autofokusom i optičkom stabilizacijom – OIS) i do 30x „Space Zoom“. U video režimu može snimati u rezoluciji 8K pri istom broju frejmova u sekundi kao i prošle godine – 24fps.

 

Kamere Samsung galaxy S21+

 

Samsung Galaxy S21 5G

 

Samsung Galaxy S21 5G ima 6,2” ekran, što ga čini jednim od kompaktnijih vodećih modela. I dok Gorilla Glass Victus štiti ekran, sa zadnje strane je dobio „glasstic – plastika koja podsjeća na staklo“ tretman kao da je telefon iz serije A.

Takođe, kapacitet baterije ostaje na 4.000 mAh, što se brzo potroši ako pogledamo model iz 2020. godine. Međutim, ove godine Samsung koristi dva 5nm čipseta i prilagodljivi prikaz brzine osvježavanja koji bi trebalo da pomognu u smanjenju potrošnje energije.

U pitanju su dva čipseta Snapdragon 888 i Exynos 2100, naravno, još jednom dijeleći svijet u zone ekskluzivne dostupnosti. Ovaj put ne postoje verzije samo za 4G. Dobra vijest za Exynos područje je da se dva čipa izrađuju u istim livnicama i koriste mnoge iste dijelove dizajnirane za ARM.

 

Samsung Galaxy S21+ 5G

 

Samsung Galaxy S21+ 5G je veći sa 6,7” ekranom. Samo je desetinu manji od Galaxy Ultra ekrana, a budući da je ravan, možda će izgledati i veći ako se uporede. Takođe, Plus dobija i zadnju ploču izrađenu od „stvarnog stakla“.

Baterija je ovaj put snage od 4.800 mAh, što je 300 mAh više nego prošle godine. Što se tiče punjenja, sva tri modela serije S21 su ista. Mogu doseći i do 25W s prikladnim USB punjačem za napajanje (koji morate sami nabaviti – osim USB-C kabela u kutiji nećete dobiti ništa). Bežično punjenje procjenjuje se na 15W pri ulazu i 9W pri izlasku (u slučaju da punite telefon-telefon).

Samsung Galaxy S21+ ima samo još jednu prednost u odnosu na svog „vanila brata“ – Ultra Wide Band (UWB). To omogućava brži lokalni prenos podataka s telefona na telefon.

 

Samsung Galaxy S21+ i S21

 

Memorijke opcije i cijena

 

Osim toga, telefoni su isti. Dobijaju iste memorijske opcije, s razočaravajućih 8 GB RAM-a kao standardna i jedina opcija. Nije da vam treba 12 GB RAM-a, ali čak je i S10 imao verziju sa 8 GB.

Što se tiče prostora za skladištenje podataka, standardno dobijate 128 GB, a ako vam je malu tu je i opcija sa 256 GB. Ovo će biti sav fizički skladišni prostor koji imate. Osim što je izbacio punjač, ​​Samsung se riješio i microSD utora. Sa druge strane, jako malo ljudi treba više od 256 GB – zašto recimo snimati u 8K rezoluciji ako nemate 8K TV ili monitor za reprodukciju.

Sada ono što nas sve najviše interesuje, a to je cijena. Cijena za Samsung Galaxy S21 i S21+ počinje sa 850 €, odnosno 1.050 €. Oni će biti u pretprodaji od sutra (15. januara) pa do 29. januara kada će ući u prodavnice. Ako naručite prije toga, besplatno ćete dobiti par Galaxy Buds Live slušalice i Samsung SmartTag.

 

Samsung Galaxy S21 5G opcije boja
Samsung Galaxy S21 5G opcije boja

 

Samsung Galaxy S21+ 5G opcije boja
Samsung Galaxy S21+ 5G opcije boja

 

(GSMarena)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.