Za Exynos 2100 čipset Samsung tvrdi da su mu performanse do 40% bolje u odnosu na Exynos 990

 

Kako je najavio Samsung, 12. januara je zvanično predstavljen potpuno novi Exynos 2100 čipset. Događaj je održan dva dana prije predstavljanja novih Galaxy S telefona uz slogan “Exynos is back”.

Samsung time jasno daje do znanja da ovaj put mnogo više vjeruju u svoj čipset. Nije ni čudo jer, sudeći po prezentaciji, radi se o impresivnom hardveru.

Exynos 2100 je rađen na 5 nm proizvodnom procesu što, prema Samsungu, samo po sebi obezbjeđuje rast performansi do 10% i smanjenje potrošnje do 20%.

Kada je u pitanju CPU, kompanija se opet odlučila na tri-cluster dizajn, samo u drukčijoj kombinaciji nego na Exynos-u 990. Konkretno radi se o kombinaciji 1+3+4. To jedno jezgro je novi Cortex X-1 i to na taktu do 2.9 GHz. Tu su još 3 x Cortex A78 jezgro i 4x Cortex A55 jezgro. Taktovi tih jezgra nisu navedeni tokom prezentacije. Sveukupno, Samsung tvrdi da su CPU performanse do 30% bolje u odnosu na Exynos 990.

Kada je u pitanju GPU, kompanija je čak na neki način iznenadila. Iako nemamo sve informacije, tokom prezentacije navedeno je da je u pitanju MALI G78 GPU sa 14 jezgra (MP14). Dosta konzervativna odluka kada se uzme u obzir da Kirin 1000 ima isti GPU s čak 24 jezgra. Uprkos tome Samsung tvrdi da su performanse do 40% bolje u odnosu na Exynos 990. To je uistinu ogroman skok.

 

Multi-IP Governor AMIGO

 

Kada je u pitanju štedljivost novog čipseta (što je bila velika boljka Exynosa 990) iz Samsunga tvrde da su tome posvetili veliku pažnju, pa su razvili napredni Multi-IP Governor koji se zove AMIGO.

Naravno, pored tih osnovnih stvari bilo je priče i o drugim impresivnim mogućnostima Exynos 2100 čipseta.
Npr. tu je novi NPU s AI brzinama do 26 TOPS. Exynos 2100 ima integrisani 5G modem, novi ISP koji podržava korišćenje do 4 kamere odjednom i senzore do 200 MP. Podržava čak snimanje 4K 120 fps videa i glatku reprodukciju 8K 60 fps videa.

Ekipa iz GSMArene čak je sastavila ovu tablicu koja će vam pomoći da kratkim pogledom uporedite osnovne karakteristike Exynosa 2100 i sličnih čipseta.

Exynos 2100 čipset - tabela

Zanimljivo, na samom kraju prezentacije, Inyup Kang je naglasio da kompanija već radi na sljedećoj generaciji mobilnih GPU-ova sa AMD-om. Ako ovaj Exynos bude dobar, sljedeći bi mogao biti prava zvijer.

(Bajtbox)