U ono vrijeme kada bitcoin nije bio toliko cijenjen kao danas, ljudima koji su prihvatili rano je plaćeno puno, jer tada 1 bitcoin nije vrijedio toliko kao sada. To je prošao programer Stefan Thomas prije nekoliko godina, gdje je za svoje usluge plaćen 7.002 bitcoina.

 

Bitkoin račun zaključao na hard disk pa zaboravio lozinku

 

Thomas je svoj bitkoin račun pokušao zaštititi zaključavanjem u IronKey hard disku, što je razumljivo razumna mjera predostrožnosti, ali na nesreću Thomasa, sada gubi stotine miliona dolara jer je zaboravio lozinku za svoj HDD. U razgovoru za New York Times, Thomas je rekao da je svoju lozinku u početku zapisao na papir, ali više nema pojma gdje je taj papir.

Hard diskovi IronKey obično korisnicima daju 10 pokušaja prije nego što zauvijek šifriraju podatke, a Thomas je od tada iscrpio osam od tih deset pokušaja, ostavljajući mu preostala dva pokušaja. Prema Thomasu, „Samo bih legao u krevet i razmislio o tome. Tada bih otišao do računara s nekom novom strategijom, i to ne bi uspjelo, i opet bih bio očajan. “

Nije iznenađujuće što se Thomas u ovom trenutku osjeća očajno. Vrijednost bitcoina godinama je naglo narasla, a na osnovu trenutne vrijednosti Thomasov račun trebao bi vrijediti preko 200 miliona dolara. To znači da bi, ako izgubi pristup svom hard disku, sve otišlo niz vodu.

(Ubergizmo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.