Samsung se 2023. godine odlučio za Qualcommove Snapdragon 8 Gen 2 čipove za svoje modele Galaxy S23, S23+ i S23 Ultra širom svijeta. Ovaj potez je odstupio od njihovog tipičnog pristupa korištenju i njihovih Exynos čipova i Qualcommove ponude.

Mnogi kritičari Exynosa su pozdravili ovu odluku. Međutim, činilo se da bi njihova radost mogla biti kratkog vijeka. Iako se očekuje da će S24 Ultra ostati sa Snapdragonom, glasine sugerišu promjenu za S24 i S24+. U početku se očekivalo da će imati i Exynos 2400 i Snapdragon 8 Gen 3 u različitim regionima, a novo curenje dovodi u pitanje ovo uvjerenje.

Informator iz X ukazuje da će Galaxy S24+ pretežno globalno koristiti Snapdragon 8 Gen 3 SoC. Nasuprot tome, standardni (vanila) S24 bi mogao biti ograničen na Exynos 2400.

Ključno je pristupiti takvim curenjima sa skepticizmom. Raniji izvještaji nagovještavaju oba modela S24 koji sadrže Exynos 2400 na određenim tržištima, što je u suprotnosti sa ovim svježim informacijama samo nekoliko dana prije zvaničnog lansiranja.

Iako bi mnogi mogli pozdraviti ovaj razvoj – s obzirom na konkurentsku poziciju Exynosa 2400 u odnosu na Snapdragon 8 Gen 3 – prerano je slaviti. Ukoliko se ove informacije pokažu tačnima, renomirani izvori će to vjerovatno uskoro potvrditi.

(IT mixer / GSMarena)