Facebook je predstavio novu funkciju pod nazivom „Link History – Istorija veza“, koja je izazvala mnoge rasprave i pitanja u zajednici korisnika. Ova funkcija, dostupna unutar Facebook mobilne aplikacije, bilježi svaki link na koji korisnici kliknu tokom korišćenja. Iako na prvi pogled može djelovati kao korisna karakteristika koja olakšava povratak na posjećene sadržaje, mnogi su se zabrinuli zbog potencijalnih implikacija po pitanju privatnosti i bezbjednosti podataka.

Zbog toga što je Link History inicijalno uključen za sve korisnike, bez jasnog obavještenja ili izbora da li korisnici žele da ga aktiviraju, mnogi su osetili da je to još jedan korak ka kompanijinom pristupu prikupljanju podataka bez prave transparentnosti. U kontekstu sve većeg značaja privatnosti na internetu i nastojanja da se korisnicima pruže veća kontrola nad svojim podacima, ovakve odluke kompanija kao što je Facebook često dolaze pod pojačanu lupu javnosti i regulatornih tijela.

Dok neki tehnološki lideri, poput Apple-a i Google-a, ulažu napore da unaprijede privatnost korisnika i transparentnost u vezi s podacima, Meta, koja je odgovorna za Facebook, odlučila je da slijedi drugačiji kurs. Iako Meta tvrdi da je Link History predstavljen kao alat za bolje iskustvo korisnika, mnogi se pitaju da li je stvarni cilj dublje razumevanje korisničkog ponašanja radi optimizacije oglasa.

 

Opcija isključivanja istorije veza je dostupna, ali nisu svi korisnici toliko spretni ili upoznati

 

Nedostatak jasne komunikacije i transparentnosti oko toga kako će se podaci koristiti, kao i potencijalne sigurnosne rizike, čini ovu funkciju spornom za mnoge korisnike. I dok Meta nudi opciju isključivanja Link History, postupak za to nije intuitivan za svakog korisnika, što dodatno komplikuje situaciju.

U svjetlu ovih zabrinutosti, mnogi korisnici razmatraju da isključe ovu funkciju kako bi zaštitili svoju privatnost. Proces deaktivacije zahteva navigaciju kroz različite dijelove aplikacije, što može biti frustrirajuće za one koji nisu upoznati s detaljima podešavanja.

U zaključku, dok tehnološke inovacije nastavljaju da oblikuju našu digitalnu stvarnost, važno je da se kompanije poput Facebooka prilagode i odgovore na zabrinutosti korisnika, obezbjeđujući pritom jasnu i transparentnu komunikaciju.

 

Kako isključiti Link history u Facebook aplikaciji:

 

  • Otvorite Facebook aplikaciju. Otvorite svoju Facebook aplikaciju na svom iOS ili Android uređaju i prijavite se…
  • Idite na svoj Meni (Menu). Dodirnite Meni da pristupite meniju vašeg naloga i informacijama. …
  • Dodirnite Postavke i privatnost (Settings & privacy) i idite na Postavke (Settings). …
  • Pomaknite se prema dolje da pronađete Pretraživač (Browser). …
  • Onemogućite istoriju veza (Link History).

Kada je Istorija veza isključena, Facebook će „odmah obrisati vašu istoriju veza i više nećete moći vidjeti linkove koje ste posjetili.“ Vaša istorija veza također se više neće koristiti za prilagođavanje oglasa, iako bi moglo proći do 90 dana da se te informacije izbrišu.

Evo i kako možete isključiti Link histry u Instagram aplikaciji:

 

  • Otvorite Facebook ili Instagram aplikacije i dodirnite bilo koju vezu da pokrenete pretraživač unutar aplikacije.
  • Dodirnite ikonu “Više” ( “More”) u donjem desnom uglu, a zatim dodirnite “Postavke” (“Settings”).
  • Pronađite prekidač „Dozvoli istoriju veza“ (“Allow Link History”) i isključite ga.
  • Potvrdite da želite da onemogućite istoriju veza kada se to od vas zatraži.

 

(IT mixer)