Snapdragon XR2+ Gen 2 platforma donosi spektakularno prostorno računarstvo sa podrškom za 4,3K rezoluciju ekrana po oku i može da integriše odjednom 12 ili više kamera

 

Qualcomm na CES 2024 sajmu u Las Vegasu predstaviće novi čip za virtuelnu i miješanu stvarnost Snapdragon XR2+ Gen 2.

XR2+ Gen 2 nije nasljednik XR2 Gen 2 koji je debitovao prije samo tri mjeseca. To je premijum opcija za headset-ove sa većom cijenom, uključujući one dizajnirane za Apple Vision Pro..

Ova namjenski izgrađena platforma objedinjuje vrhunsku MR i VR tehnologiju u arhitekturu jednog čipa za tanje i udobnije headset-ove. Nadograđeni ISP i ultra-brzo kašnjenje video prozirne slike u punoj boji od 12 ms omogućavaju vam prelaz između stvarnog i virtuelnog svijeta uz poboljšanu vizuelnu vjernost i neuporedivu digitalnu udobnost.

Čipset podržava rezoluciju ekrana do 4,3K po oku na 90Hz ili 3,7K po oku na 120Hz. Scene će time dobiti veću dubinu, nijanse, teksture i boje.

Vještačka inteligencija na uređaju omogućava podršku za 12 ili više istovremenih kamera, namjenski blokovi za ubrzanje XR omogućavaju interakcije bez presedana, uključujući ruku, glavu, kontroler, izraz lica, procjenu dubine i 3D rekonstrukciju. Od skoka do tapkanja, Snapdragon XR2+ Gen 2 vam omogućava da se krećete s lakoćom i oblikujete svoj prostor kao da je vaš.

 

GPU i CPU sa većom maksimalnom brzinom takta

 

XR2+ Gen 2 donosi 20% povećanje brzine CPU-a. GPU u XR2 Gen 2 seriji nudi nevjerovatne performanse za mobilni čip. Ima 15% veću brzinu takta. Više nego duplo od maksimalnih performansi GPU-a u originalnom XR2.

Qualcomm je najavio da će XR2+ Gen 2 pokretati Immersed’s Visor, Samsungov nadolazeći headset koji pokreće Google, novi HTC Vive headset, koji tek treba da budu najavljen, YVR headset u Kini i jedan headset iz trenutno nepoznate kompanije.

Qualcomm-ov potpredsjednik i generalni direktor XR Hugo Swart-a rekao je za „UploadVR“ da kompanija trenutno ne vidi potrebu tržišta za XR3 linijom u skorije vrijeme, ali ne isključuje da će se to dogoditi jednog dana.

(IT mixer)