Godinama se šuška da Apple pokušava smisliti način na koji će u Apple Watch uvesti bezbolnu i bezkrvnu metodu praćenja šećera u krvi. Ispostavilo se da bi možda ovo mogla biti ta godina, ili barem tako tvrdi izvještaj korejskog ETNewsa.

U izvještaju se tvrdi da će i Apple i Samsung 2021. godine predstaviti nove pametne satove koji imaju mogućnost neinvazivnog praćenja nivoa šećera u krvi. Za one koji nisu upoznati s postupkom, nadzor šećera u krvi obično uključuje bockanje prsta radi vađenja uzorka krvi, koji uređaj zatim može očitati.

To je jako bitno za pacijente s dijabetesom koji trebaju osigurati da im razina šećera u krvi ne bude previsoka ili preniska. Stvaranje neinvazivnog načina nadzora moglo bi biti korisno jer je učinkovitije i nadgledanje se može provoditi tokom cijelog dana, a da korisnik ne mora sa sobom nositi komplet za nadzor šećera u krvi, što možda nije baš prikladno ili higijenski.

Zanimljivo je da se početkom ovog mjeseca tokom CES-a pojavio uređaj japanske kompanije za koji tvrde da je sposoban učiniti upravo to. Nismo sigurni da li će Apple ili Samsung koristiti tehnologiju ove kompanije ili je neka od navedenih kompanija smislila vlastito rješenje, ali u svakom slučaju, ove informacije treba uzeti sa rezervom dok ne dobijemo zvanično obavještenje.

(Ubergizmo)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.