Samsung je pustio u opticaj zakrpu koja rješava sigurnosni propust s čitačima otisaka prstiju na telefonima iz serija Galaxy S10 i Note10, ali pojedini korisnici svejedno nisu zadovoljni

 

Prije par dana otkriveno je kako Galaxy S10 i Note10 telefoni imaju veći bezbjedonosni problem.

Podsjetimo, nakon postavljanja folija i drugih zaštita na ekran, skener otiska prsta je sve otiske prepoznavao kao ispravne, čak i one koji nikada nisu bili registrovani na uređaju.

Da je riječ o ozbiljnom propustu govori i alarm koji se upalio kod pojedinih banaka, a koje su počele otkazivati podršku korisnicima koji su njihove aplikacije za mobilno bankarstvo koristili na pogođenim uređajima.

Dok su neke banke onemogućavale prijavu putem otiska prsta, druge su u potpunosti blokirale rad svoje mobilne aplikacije, do daljnjeg.

Srećom, Samsung je ovaj bezbjedonosni problem shvatio vrlo ozbiljno te je već izdao softversku zakrpu kojom ga rješava.

Ali time je nehotice kod dijela korisnika izazvao nepovjerenje u privatnost podataka, odnosno u što sve Samsung ima uvid.

Naime, Samsung je u upustvima objasnio kako će informaciju o dostupnosti zakrpe dobiti samo oni korisnici koji se u svoje uređaje prijavljuju putem otiska prsta.

Jedan od čitaoca stranice SAMMOBILE smatra kako Samsung samim saznanjem da se na nekom uređaju koristi, odnosno ne koristi skener otiska prsta krši njegovo pravo na privatnost.

Drugi čitaoc s pravom pita znači li to kako njegov uređaj neće biti zakrpljen budući da ne koristi skener otiska prsta.

Sve u svemu, najvjerojatnije se radi o tome da Samsung želi izbjeći nepotrebno preopterećenje servera zbog preuzimanja zakrpe i od strane korisnika kojima trenutno nije potrebna.

Svi ostali će zasigurno zakrpu dobiti unutar iduće OTA nadgradnje sustava.

Za sve one koji na svojim Galaxy S10 i Note10 uređajima koriste otisak prsta Samsung savjetuje preuzimanje zakrpe, uklanjanje zaštita za ekrane te brisanje i ponovno registrovanje otisaka prstiju.

Napomenimo i kako obaviještenje o dostupnosti zakrpe nije moguće obrisati sve dok se ista ne instališe na uređaj.

(Bug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.