Samsung je objavio da je američka FDA  (U.S. Food and Drug Administration – Uprava za hranu i ljekove SAD) odobrila funkciju obavještavanja o nepravilnom srčanom ritmu (IHRN). Ova funkcija će biti dodata postojećoj EKG funkciji i pomoći će korisnicima da prate abnormalne srčane ritmove. Kada se aktivira u aplikaciji Samsung Health Monitor, IHRN će kontinuirano pratiti srčanu aktivnost korisnika i upozoriti ga ako otkrije nepravilne ritmove koji ukazuju na atrijalnu fibrilaciju (AFib).

Atrijalna fibrilacija (treperenje pretkomora) je poremećaj srčanog ritma koji nastaje u pretkomorama.

IHRN funkcija će debitovati na One UI 5 Watch, koji će raditi na Galaxy Watch 6 seriji. Kasnije će biti dostupan za Galaxy Watch 5 seriju i Galaxy Watch 4 porodici. Samsung radi sa američkom FDA od 2019. kako bi ovu funkciju učinio dostupnom američkim potrošačima.

Obavještenja o nepravilnom srčanom ritmu na Galaxy Watch pametnim satovima (Foto: Samsung)
Obavještenja o nepravilnom srčanom ritmu na Galaxy Watch pametnim satovima (Foto: Samsung)

Atrijalna fibrilacija je vrsta aritmije i smatra se znakom upozorenja za velike kardiovaskularne probleme. Neki slučajevi atrijalna fibrilacije su asimptomatski i korisnik ih ne može otkriti. IHRN će upozoriti korisnika kada otkrije određeni broj uzastopnih nepravilnih mjerenja srca i zatražiti od njega da napravi EKG radi preciznijeg mjerenja.

Odobrenje američke FDA za IHRN funkciju znači da Samsung sada može ponuditi ovu funkciju na svojim nosivim uređajima u SAD-u. To je važan korak u pomaganju američkim potrošačima da otkriju i prate atrijalnu fibrilaciju. Samsung je bio na čelu inovacija i pružanja najsavremenije tehnologije svojim korisnicima, a ovo je još jedan primjer toga.

Redovna EKG funkcija je još uvijek dostupna korisnicima Galaxy Watch Active 2 i Galaxy Watch 3 u SAD-u, a može se koristiti i za otkrivanje i praćenje AFib-a. Funkcija IHRN je dodatno sredstvo za pomoć korisnicima da otkriju i prate AFib.

(IT mixer)