Satelitski internet servis Starlink Aviation omogućiće brzine prenosa podataka do 350 Mbps po avionu.

 

SpaceX dovodi svoj Starlink Internet bukvalno između svemira i Zemlje, zahvaljujući novoj usluzi pod nazivom Starlink Aviation, koja dolazi poslije pomorske usluge Starlink Maritime.

U svojem tweet-u SpaceX kaže da će uz Starlink, putnici moći da pristupi brzom internetu niske latencije od trenutka kada uđu u svoj avion. Ta će brzina u svakom avionu opremljenom Starlinkovim Aero terminalom omogućiti brzine do 350 Mbps. To će, kako kažu, „putnicima biti dovoljno za video pozive, online gaming i druge aktivnosti s velikim prenosom podataka“.

Postojeći satelitski sistemi u avionima omogućavaju brzine između 30 Mbps i 100 Mbps, tako da će Starlink drastično da poboljša internet tokom letova. Brzina od 350 Mbps će biti za cijeli avion, a to znači da će putnicima brzine i kvalitet internet veze varirati zavisno o tome koliko će ljudi biti istovremeno online.

SpaceX kaže da će Starlink Aviation internet da radi i tokom vožnje aviona na tlu (taksiranja), uzlijetanja, leta iznad tla i vode, kao i prilikom slijetanja, uz latenciju od 20 ms i da će imati globalnu pokrivenost.

Novi servis će u avione kompanija avioprevoznika koji sklope ugovor sa SpaceX-om početi da se ugrađuje sredinom 2023. godine.

(Vidi)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.