Microsoft je odlučio da formira svoj specijalizovani tim za istraživanje veštačke inteligencije

 

CEO Microsoft-a, Satya Nadela, naglasio je da će Microsoft i dalje sarađivati s OpenAI. U iznenađujućem obrtu, nakon što je OpenAI saopštio da Sem Altman neće se vratiti, Microsoft je brzo postupio i angažovao Altmana, zajedno s Gregom Brockmanom. Nadela je ovo objavio na X platformi.

Ovaj stručni tandem će voditi novu Microsoft-ovu inicijativu za istraživanje veštačke inteligencije. Međutim, ovo takođe znači da će mnogi talentovani stručnjaci iz OpenAI-a preći u Microsoft, što može usporiti razvoj popularnih proizvoda poput ChatGPT.

Altman je potvrdio svoj prelazak u Microsoft, zahvaljujući svima iz OpenAI-a na podršci. Nadela je izrazio svoje oduševljenje zbog angažovanja Altmana i pohvalio Microsoft-ovu praksu podržavanja nezavisnih identiteta unutar svoje strukture, kao što je bio slučaj s GitHub-om i Mojang Studios.

 

Microsoft investirao 13 milijardi dolara u OpenAI

 

Ova informacija dolazi nakon spekulacija da bi Altman mogao ponovno sarađivati s OpenAI, posebno nakon iznenadnog raskida. Microsoft je prethodno investirao 13 milijardi dolara u OpenAI i posjeduje 49% udjela u njihovom profitabilnom segmentu. Pored toga, Microsoft je nedavno lansirao svog AI asistenta, Copilot-a, baziranog na OpenAI tehnologiji.

No, OpenAI ima složenu korporativnu strukturu koja može uticati na Microsoft-ovu ulogu. Partnerstvo s OpenAI-om sada će se dodatno komplikovati jer Microsoft formira svoj interni tim za veštačku inteligenciju, kojim će rukovoditi bivši lider OpenAI-a, Altman.