Sjeverna Koreja je saopšila da je testirala podvodni dron za nuklearni napad u znak protesta protiv ovosedmičnih zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje, Sjedinjenih Država i Japana

 

Podvodni dron za nuklearni napad “Haeil”, što znači cunami, je novi sistem dronova, koji je prvo testiran u martu 2023. godine. Državni mediji rekli su da je namjera bila da se izvrše skriveni napadi u neprijateljskim vodama i uništi pomorske udarne grupe i glavne operativne luke stvaranjem velikog radioaktivnog talasa kroz podvodnu eksploziju.

Test sistema “Haeil-5-23” izveo je istraživački centar ministarstva odbrane u vodama kraj njene istočne obale, navodi se u izvještaju, bez navođenja datuma.

Na testu nije bio nuklearne naprave, već „podvodnog samoeksplozivnog drona“, prema Šin Jong-vou, vojnom stručnjaku na Forumu za odbranu i bezbjednost Koreje sa sjedištem u Seulu.

Šin je to nazvao „navigacijskim testom za njihov podvodni samoubilački dron na baterije,“ dodajući da je Sjeverna Koreja testirala kako će se dron ponašati na velikim udaljenostima i dugim vremenskim periodima.

Šin je napomenuo da je Sjeverna Koreja testirala podvodni dron za nuklearni napad bez posade Haeil-2 između 4. i 7. aprila prošle godine.

 

Značajan napredak za vojne sposobnosti Sjeverne Koreje

 

Dron Sjeverne Koreje za nuklearni napad jedan je od širokog spektra oružanih sistema koji su demonstrirani posljednjih godina dok Kim širi svoj arsenal nuklearnog oružja. Vojska Južne Koreje insistira na tome da je Sjeverna Koreja preuveličala mogućnosti drona.

Razvoj takvog oružja bio bi značajan napredak za vojne sposobnosti Sjeverne Koreje, jer bi omogućio zemlji da zaobiđe raketnu odbranu i pokrene iznenadni napad na neprijateljske luke i obalne gradove.

Stručnjaci kažu da je tehnologija potrebna za stvaranje takvog oružja složena i da je nejasno koliko je daleko Sjeverna Koreja u svom razvoju. Međutim, lider zemlje, Kim Jong-un, ranije je izjavio da namjerava da razvije takvo oružje.

Napetosti na Korejskom poluostrvu su na najvišoj tački u posljednjih nekoliko godina s Kimom koji demonstrira oružje, a SAD i njihovi azijski saveznici vrše kombinovane vojne vježbe.

(IT mixer)