U želji da imaju najlepši selfi, mnogi korisnici mobilnih telefona se ne obaziru na opasnosti koje su vezane za „pozu“ i okolinu u kojoj se nalaze, pa su brojni takvi pokušaji završeni smrtnim slučajem.

Između oktobra 2011. i novembra 2017. godine širom svijeta je najmanje 259 osoba izgubilo životom tokom „selfiranja“, proizilazi iz studije indijskog stručnog magazina „Žurnal porodične medicine i primarne njege“.

Pet puta više osoba je proteklih godina umrlo tokom „selfiranja“ nego što je izgubilo život u napadu ajkula, prenose austrijski mediji. U istom periodu je 50 osoba izgubilo život u napadu ajkule.

Iako žene u prosjeku prave više selfija, među poginulima je više muškaraca i oni čine tri četvrtine smrtno stradalih.

Na vrhu statistike po broju smrtnih slučajeva tokom „selfiranja“ je Indija, gde je 159 osoba izgubilo život tokom pokušaja da se „samoslikaju“.

Najveći dio žrtava su mladi koji su poginuli tokom pokušaja da naprave grupni selfi, što je najomiljeniji oblik selfija u Indiji. Tako su neki poginuli tokom pokušaja da se „selfiraju“ na šinama sa vozom koji dolazi u pozadini.

Indijske vlasti su zbog ovih podataka uspostavile zone u kojima je selfi zabranjen, a samo u Mumbaju ima 16 takvih zona.

Rusija se nalazi na drugom mjestu rang-liste smrtnosti zbog selfija sa 16 žrtava koje su poginule sa mobilnim u rukama padajući sa mostova ili višespratnica.

U SAD je 14 osoba izgubilo život tokom „selfiranja“. Većina se „upucala“ tokom pokušaja da se slika sa oružjem u ruci, a više osoba je poginulo u Velikom kanjonu.

U Hrvatskoj nadležne vlasti upozoravaju preko Tvitera građane i turiste na opasnost „glupih i opasnih selfija“, nakon što je jedan Kanađanin pao sa 75 metara visine na Plitvičkim jezerima u pokušaju da napravi željenu sliku, preneo je Tanjug.

Kanađanin je imao sreće i preživio je pad.

I u mnogim drugim djelovima svijeta postavljene su zabrane ili upozorenja zbog sve većeg broja lica koja su spremna da rizikuju svoj život za „sliku života“.

(sputniknews)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.