Ključ prodaje Snapdragon 875 čipseta biće podrška za brzo punjenje od 100 W, prema pisanju izvora Digital Chat Station. Ovo će se prodati kao pogodnost za gejmerske telefone sa velikim baterijama, jer će smanjiti vrijeme čekanja između sesija igara.

Očekuje se da će Qualcomm predstaviti Snapdragon 875 u decembru i da će ga biti spreman za telefone u prvom tromjesečju naredne godine. Navodno je čip već masovno proizveden od strane TSMC-a u 5nm izvedbi. Možda će koristiti novi Cortex-X1 kao svoje glavno jezgro, plus tri Cortex-A77 za velika jezgra.

U međuvremenu se očekuje da će kompanija sljedećeg meseca objaviti Snapdragon 865+. Povećaće svoje glavno jezgro na 3,09 GHz, što je prilično pojačanje u odnosu na 2,84 GHz brzine trenutnih S865 čipova.

Neke će kompanije možda htjeti koristiti baš taj 865+ umjesto 875, jer se priča da će Snapdragon 875 biti znatno skuplji od svog već skupog prethodnika. Kompletan paket (uključujući hardver potreban za bežično povezivanje) koštat će 250 dolara, dok Snapdragon 865 recimo košta je 150-160 dolara. Sam čip će koštati 130 dolara naspram Snapdragon-a 865 od 80 dolara.

Podrška od 100W vjerojatno takođe povećava troškove, ali Qualcomm nije jedina kompanija koja radi na tome. Trenutno nekoliko drugih kompanija radi na brzini punjenja u tom rasponu – Xiaomi je demonstrirao prošle godine, vivo je testirao 120 W Super Flash Charge, Samsung je najavio svoj vlastiti 100 W USB-PD čip.

 

(GSMarena)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.