Najnoviji testovi prve generacije laptop računara s Qualcomm Snapdragon X Elite procesorima, provedeni na GeekBench 6 platformi, pokazuju značajan zaostatak u performansama u poređenju s Apple M3 modelima.

Iako su primijećene dvije verzije Snapdragon X Elite procesora – jedna s nižom potrošnjom energije i sporijom izvedbom te druga s visokim performansama i značajno većom potrošnjom – oba modela još uvijek zaostaju za Apple M3 konkurencijom.

Primer jednog od testiranih laptopa bio je Lenovo X1E78100 sa Snapdragon X Elite procesorom, čija maksimalna radna frekvencija iznosi 3.4 GHz. Najviši rezultat za pojedinačno jezgro bio je 1628 poena, dok je multi-core test postigao 11392 poena. Drugi prototip s oznakom X1E80100 ostvario je bolje rezultate, s najvišom frekvencijom od 4 GHz, postižući 2574 poena za pojedinačno jezgro i 12562 poena u multi-core režimu.

Snažniji model procesora zahtijeva 80 W električne energije i koristi naprednije rashladno rješenje s dvostrukim ventilatorima, dok slabiji model troši samo 23 W i koristi jednostavnije hlađenje s jednim ventilatorom.

Usporedba rezultata s Apple M3 konkurencijom u MacBook Pro varijanti pokazuje zaostatak od gotovo 20 posto za bržu verziju Snapdragon X Elite procesora. Iako se primjećuje smanjenje zaostatka u odnosu na prethodnu generaciju Snapdragon 8cx serije, Qualcommu još nedostaje nekoliko performansi kako bi uhvatio korak s glavnim konkurentom na tržištu.

U pozitivnom svjetlu, spekuliše se da bi uz odgovarajuće hlađenje Snapdragon X Elite procesor mogao postići frekvenciju do 4.3 GHz, pružajući nadu u poboljšanje performansi, prenosi BenchMark.